legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

[DELEGAREA de ATRIBUTII] Ce prevede Codul Muncii si MODEL informare

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
15 Iulie 2025
15 Iulie 2025
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
delegare de atributiifisa postului atributiiart 139 codul muncii
[DELEGAREA de ATRIBUTII] Ce prevede Codul Muncii si MODEL informare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Delegarea de atributii reprezinta o practica frecvent utilizata pentru asigurarea continuitatii activitatii si optimizarea resurselor umane. Aplicarea sa in cadrul relatiilor de munca ridica o serie de aspecte legale si practice care necesita o abordare atenta si conforma cu principiile legislatiei muncii. 
 
In acest articol vom analiza ce prevede Codul Muncii cu privire la delegarea de atributii si vom oferi un model practic de informare care sa faciliteze implementarea corecta a acestei proceduri in cadrul organizatiilor.

Ce prevede Codul Muncii despre delegarea de atributii

Codul Muncii nu contine reglementari exprese si detaliate privind delegarea de atributii, aceasta practica nefiind reglementata in mod specific in legislatia muncii. Cu toate acestea, delegarea de atributii poate fi utilizata in cadrul relatiilor de munca, insa trebuie sa respecte principiile generale si prevederile Codului muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte reglementari specifice aplicabile domeniului.

Din perspectiva contractuala, delegarea de atributii presupune in mod automat modificarea atributiilor cuprinse in fisa postului aferenta contractului individual de munca incheiat de salariatul caruia urmeaza sa i se delege atributiile. Acest aspect este relevant deoarece fisa postului constituie un element obligatoriu al contractului individual de munca, conform art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii.

Prin urmare, orice delegare de atributii care implica modificarea semnificativa a sarcinilor si responsabilitatilor angajatului ar trebui sa fie insotita de actualizarea corespunzatoare a fisei postului si, implicit, a contractului individual de munca. Aceasta abordare asigura respectarea principiului transparentei in relatiile de munca si protejeaza drepturile atat ale angajatorului, cat si ale angajatului.

Conditii delegare de atributii personal contractual

Delegarea de atributii apare atunci cand este nevoie de asigurarea continuitatii activitatii, iar specialistii in legislatia muncii spun ca exista mai multe aspecte importante care trebuie avute in vedere in functie de situatie: 

I. In cazurile in care salariatii lipsesc de la locul de munca din diferite motive (concedii, zile libere, delegatii etc.), delegarea de atributii se poate face in mai multe forme:

  • Printr-o decizie a conducerii unitatii, in care se prevede ca pe perioada absentei salariatului Y, atributiile acestuia sunt preluate de alt salariat sau chiar de mai multi salariati, daca atributiile in cauza sunt numeroase si complexe;
  • Prin fisa postului, unde se poate prevede faptul ca pe perioada absentei salariatului Y (indiferent daca acesta este de o zi sau mai multe zile), atributiile acestuia sunt preluate de salariatul X. Aceasta prevedere ar trebui sa se regaseasca in fisele de post ale ambilor salariati in cauza;
  • Prin cererea de concediu sau documentul prin care se aproba, de catre conducerea unitatii, lipsa de la serviciu a salariatului Y, in care se poate introduce o mentiune privind persoana care preia atributiile in perioada lipsei titularului; de regula aceasta solutie se foloseste in conditiile in care, la nivelul unitatii exista o procedura interna sau regulament intern prin care se stabileste aceasta posibilitate de asigurare a continuitatii si prin care se stabileste un model al cererii de concediu care contine mentiunea privind persoana care preia atributiile.

ATENTIE!

In oricare din situatiile de mai sus, este esential sa existe si un consimtamant al persoanei/persoanelor care preiau atributiile. Daca delegarea de atributii se mentioneaza in fisa postului, consimtamantul se realizeaza prin semnarea fiselor de post, iar in cazul in care exista o delegare de atributii pe perioada concediului, consimtamantul se poate lua prin exprimarea acordului salariatului care preia atributiile chiar pe cererea de concediu.

II. In cazul in care delegarea de atributii catre salariatul X se face ca urmare a incetarii contractului de munca al salariatului Y, aceasta ar trebui sa aiba caracter partial, vizand doar o parte din atributiile functiei vacante, nu intregul volum de responsabilitati. 

De asemenea, delegarea trebuie sa aiba un caracter temporar, iar atributiile suplimentare care vor completa fisa postului salariatului X trebuie sa corespunda pregatirii profesionale a acestuia. In principiu, delegarea de atributii poate fi realizata doar in situatia in care persoana in cauza exercita in prezent o functie similara cu cea ale carei atributii urmeaza sa fie delegate deoarece aceasta trebuie sa dispuna de calificarea necesara pentru indeplinirea atributiilor respective.

Din punct de vedere procedural, implementarea delegarii de atributii necesita incheierea unui act aditional la contractul individual de munca si emiterea unei decizii administrative corespunzatoare, chiar daca actul aditional se doreste sa aiba o durata determinata. 

MODEL informare prealabila delegare atributii

Iata mai jos un model de informare prealabila pentru delegarea de atributii:

[Numele societatii / institutiei]
[Adresa]
[Numar inregistrare / data]

INFORMARE PREALABILA PRIVIND DELEGAREA ATRIBUTIILOR

In conformitate cu prevederile legale aplicabile si cu reglementarile interne ale societatii [numele institutiei/societatii], subsemnatul(a) [nume complet], in calitate de [functia detinuta], adresez prezenta informare prealabila referitoare la delegarea temporara a unor atributii de serviciu.

1. Persoana desemnata:
Nume si prenume: ___________________________
Functia: ___________________________________


2. Perioada delegarii:
Delegarea va fi valabila in perioada //________ – //________, cu posibilitatea de prelungire in functie de necesitatile institutiei si de evolutia contextului operational.

3. Atributii delegate:
Pe durata mentionata, persoana desemnata va prelua urmatoarele responsabilitati si sarcini:

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

4. Obligatii si colaborare:
Persoana desemnata este responsabila de indeplinirea cu profesionalism a atributiilor preluate si de asigurarea continuitatii activitatii. Se va colabora activ cu echipa si cu celelalte departamente, astfel incat sa fie respectate termenele si sa fie evitate disfunctionalitati.

In cazul aparitiei unor dificultati semnificative sau situatii neprevazute, delegatul are obligatia de a informa in cel mai scurt timp superiorul ierarhic si de a solicita sprijinul necesar.

Prezenta informare are rolul de a asigura transparenta si o buna desfasurare a activitatilor in cadrul organizatiei.

Cu stima,
[semnatura]
Nume si prenume: __________________
Functia: _________________________
Data: //______

Substemnatul(a) ....................... am fost informata si sunt de acord sa preiau atributiile mentionate pe perioada  .......................

Semnatura,
Nume si prenume: __________________
Functia: _________________________
Data: //______

Este necesarea schimbarea functiei in REGES/Revisal odata cu delegarea de atributii?

Atunci cand un salariat preia atributiile functiei altei persoane pe o perioada determinata de timp nu necesita modificare de functie si de salarizare. Delegarea de atributii se realizeaza prin completarea actualei fise de post a salariatului respectiv.

In aceasta situatie, NU trebuie schimbata functia in REGES/Revisal.  

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Caietul REGES – Instrumentul esential pentru evidenta salariatilor!


Acum aveti sprijinul complet pentru:
- Completarea corecta a Registrului General de Evidenta a Salariatilor
- Evitarea amenzilor usturatoare si a erorilor greu de corectat
- Respectarea tuturor cerintelor legale in vigoare

Caietul REGES va ajuta pas cu pas, clar si simplu!

Vedeti AICI toate detaliile si beneficiile!


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

 
Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la NOUTATILE
din HR!
Descarcati raportul
"TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]