Incepem prin a va mentiona ca asigurarea continuitatii activitatii, in situatiile in care salariatii lipsesc de la locul de munca din diferite motive (concedii,
zile libere, delegatii etc.) se poate face prin fisa postului, prin introducerea unei sectiuni referitoare la Delegarea de atributii.
Fisa postului si ce ar trebui sa cuprinda?
Prin fisa postului, care este anexa la contractul individual de munca, sunt prevazute atributiile pe care trebuie sa le indeplineasca salariatul, corespunzator ocupatiei/functiei pe care o detine si astfel, corespunzator scopului pentru care a fost angajat.
Codul muncii NU contine prevederi mai detaliate in aceasta privinta si, prin urmare, apreciem ca, de principiu, dispozitiile pe linie ierarhica, date in temeiul unor prevederi din fisa postului, ar trebui sa fie in legatura/conexe cu obiectivul postului ocupat.
De asemenea, la art. 39 alin. (2) se prevede ca salariatul are obligatia de a de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului....
mai multe despre fisa postului aici >>>
Cum se va proceda atunci cand titularul unui post lipseste, din motive intemeiate?
"La nivel de companie dorim sa introducem conceptul de inlocuitor pentru functiile de conducere, atunci cand titularii de drept vor fi in concediu de odihna, sau concediu medical, sau alt tip de absenta. Astfel as dori sa stim cum ar fi corect sa prevedem asta in fisele de post si daca trebuie sa prevedem si aria de responsabilitate (poate nu poate sa acopere tot:). Daca aveti un model de
fisa de post - pentru director de productie sau director general - va rog sa imi trimiteti pe e-mail sau sa le atasati."
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
In situatia in care se stabileste ca in lipsa directorului, spre exemplu, atributiile acestuia vor fi preluate de doi salariati, atunci, in sectiunea Delegare de atributii din fisele celor doi salariati se mentioneaza faptul ca, pe perioada absentei directorului departamentului, acestia exercita urmatoarele atributii (se mentioneaza expres in fiecare fisa de post care sunt aceste atributii, stabilindu-se astfel limita (aria) de competente a fiecaruia dintre salariatii care preiau acele atributii).
ATENTIE!
Apreciem ca si in fisa de post a directorului ar trebui introdusa aceasta sectiune referitoare la delegarea de atributii, in care sa se precizeze faptul ca, pe perioada absentei, atributiile sale sunt delegate altor salariati si se mentioneaza ce atributii se deleag? respectivilor salariati.
Astfel va exista o concordanta intre fisele de post ale partilor implicate, mai ales ca, in cazul delegarii de atributii trebuie sa existe si un consim?amant al persoanei/persoanelor care preiau atributiile.
In acest caz, consimtamantul se realizeaza la semnarea fiselor de post, astfel incat toate partile implicate cunosc atributiile care fac obiectul delegarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<