legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

5 precizari importante privind concediul de odihna

31 Martie 2008
31 Martie 2008
concediucodul munciicontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, Luni 31.03.2008 - cons. jur. Marcel Vasile

Vine! Vine! Cum cine vine? Vine Bush, vine Putin,  Sarkozy...  si doamna Carla Bruni. Vin cei mai puternici oameni ai planetei la Bucuresti, la summit-ul NATO. Politie, jandarmerie, strazi inchise... M-am hotarat: cand vin ei, plec eu. Am facut acum cateva zile cererea de concediu si miercuri dimineata plec la ai mei. Ma duc la munte! Daca locuiti in Bucuresti va recomand sa procedati la fel.
 
Concediul de odihna este o forma de repaus periodic - alaturi de pauza de masa, repausul zilnic, repausul saptamanal si sarbatorile legale – prin care salariatul isi reface capacitatile fizice si psihice.
 
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. El nu poate forma obiectul unei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 139 alin. (2) din Codul muncii). Mai mult, salariatii nu pot renunta la nici un drept ce le este recunoscut prin lege, iar orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la aceste drepturi sau limitarea lor este lovita de nulitate (art. 38 din Codul muncii).
 
Durata concediului se negociaza, individual sau colectiv. De regula, durata se stabileste in functie de vechimea in munca sau specialitate, varsta sau specificul activitatii.
 


Durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare pe an.
 
Durata efectiva a concediului de odihna se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si/sau contractul individual de munca. Potrivit art. 56 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pentru anii 2007-2010, salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit de minimum 21 de zile lucratoare.
 
Prin exceptie, salariatii care au varste sub 18 ani au dreptul la un concediu de odihna anual platit de 24 de zile lucratoare, iar salariatii nou-angajati, pentru primul an de activitate inscris in carnetul de munca, au dreptul la un concediu de odihna platit cu o durata minima de 20 de zile lucratoare.
 
Poti afla mai multe despre toate tipurile de concedii citind "Totul despre... toate tipurile de concedii" in Manualul directorului de S.R.L.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]