Intrebare: In situatiile prevazute la art. 56 Codul muncii angajatorul trebuie sa emita decizie de incetare a CIM? Daca da cum face in situatiile prevazute la art. 56 lit. a) si b)? In baza carui document se inregistreaza in REVISAL incetarea CIM in cazul art. 56 lit. a) si b), dar in celelalte cazuri prevazute la acelasi articol la lit. c) - j)?
Raspuns: Conform art. 56 alin. (2) din Codul muncii, pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Totodata, conform specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor elementul - Data incetare contract - reprezinta Data de la care Salariatul isi inceteaza activitatea pentru si sub autoritatea unui angajator conform inscrisului din decizia de incetare.
Prin urmare, in timp ce Codul muncii are in vedere decizia de constatare a incetarii contractului individual de munca numai in cazurile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), specificatiile tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor stabilesc ca elementul Data incetare contract reprezinta data de la care salariatul isi inceteaza activitatea pentru si sub autoritatea unui angajator conform inscrisului din decizia de angajare.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Avand in vedere aceste aspecte, consider ca se va intocmi o decizie prin care se constata incetarea contractului individual de munca si in cazurile prevazute la art. 56 alin. (1) lit. a) - b) in baza careia se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) incetarea contractului individual de munca.