Incetarea de drept a CIM. Decizia angajatorului art 56 Codul muncii

Gabriela Dita
Gabriela Dita
07 Decembrie 2012
07 Decembrie 2012
Gabriela Dita
Gabriela Dita
Codul munciiReviSalincetare de drept
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: In situatiile prevazute la art. 56  Codul muncii angajatorul trebuie sa emita decizie de incetare a CIM? Daca da cum face in situatiile prevazute la art. 56 lit. a) si b)? In baza carui document se inregistreaza in REVISAL incetarea CIM in cazul art. 56 lit. a) si b), dar in celelalte cazuri prevazute la acelasi articol la lit. c) - j)?



Raspuns: Conform art. 56 alin. (2) din Codul muncii, pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Totodata, conform specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor elementul - Data incetare contract -  reprezinta Data de la care Salariatul isi inceteaza activitatea pentru si sub autoritatea unui angajator conform inscrisului din decizia de incetare.

Prin urmare, in timp ce Codul muncii are in vedere decizia de constatare a incetarii contractului individual de munca numai in cazurile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), specificatiile tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor stabilesc ca elementul Data incetare contract reprezinta data de la care salariatul isi inceteaza activitatea pentru si sub autoritatea unui angajator conform inscrisului din decizia de angajare.

Avand in vedere aceste aspecte, consider ca se va intocmi o decizie prin care se constata incetarea contractului individual de munca si in cazurile prevazute la art. 56 alin. (1) lit. a) - b) in baza careia se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) incetarea contractului individual de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]