Mai putine locuri de munca in trimestrul II din 2019!

locuri de munca 2019rata locuri de muncalocuri de munca bugetari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va aducem la cunostinta ca rata locurilor de munca vacante a fost in trimestrul II din 2019 de 1,11%, in scadere cu 0,07 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.

Numarul locurilor de munca vacante a fost de 55.000, cu 3.200 locuri de munca vacante mai mic, precizeaza Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu acelasi trimestru din 2018, rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,14 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante s-a redus cu 6.400.

In trimestrul II 2019, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2,48%), respectiv in alte activitati de servicii (2,39%). In industria prelucratoare s-a concentrat aproape o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (13.300 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,13%.

Sectorul bugetar a insumat aproape 27% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 6.900 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 6.500 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 1.300 locuri vacante in invatamant.

La polul opus, cele mai mici valori, atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,28%, respectiv 100 locuri vacante).

Raportat la trimestrul precedent cele mai relevante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (-0,47 puncte procentuale pentru fiecare in parte), respectiv in transport si depozitare (-0,46 puncte procentuale). La polul opus, cu cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari(+0,43 puncte procentuale), respectiv in hoteluri si restaurante (+0,34 puncte procentuale). Cele mai relevante scaderi ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in industria prelucratoare (-2.000 locuri vacante) si in transport si depozitare (-1.200 locuri vacante). La polul opus, cele mai relevante cresteri ale indicatorului au fost in hoteluri si restaurante (+800 locuri vacante), respectiv in comert (+600 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in tranzactii imobiliare (-0,75 puncte procentuale), respectiv in alte activitati de servicii (-0,49 puncte procentuale), iar cea mai relevanta crestere a indicatorului s-a evidentiat in hoteluri si restaurante (+0,22 puncte procentuale). In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai mari scaderi au fost inregistrate in industria prelucratoare (-4.200 locuri vacante), respectiv in invatamant (-1.400 locuri vacante). La polul opus, cele mai relevante cresteri s-au regasit in comert (+900 locuri vacante), respectiv in hoteluri si restaurante(+500 locuri vacante).

In trimestrul II 2019, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de functionari administrativi-grupa majora 4 (1,35%), respectiv de specialisti in diverse domenii de activitate-grupa majora 2 (1,25%). Aceasta din urma grupa majora de ocupatii a inregistrat si cele mai mari valori ale numarului locurilor de munca vacante (13.00 locuri vacante).

Atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat cele mai mici valori in ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai Executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori-grupa majora 1 (0,61%, respectiv 2.100 locuri vacante) si de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit-grupa majora 6 (0,93%, respectiv 200 locuri vacante).

Comparativ trimestrul precedent, cele mai relevante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in ocupatiile de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic-grupa majora 3 (-0,14 puncte procentuale), in cele de specialisti in diverse domenii de activitate-grupa majora 2, respectiv in ocupatiile elementare-grupa majora 9 (-0,12 puncte procentuale, pentru fiecare in parte). Cresteri ale indicatorului s-au regasit in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit-grupa majora 6 (+0,32 puncte procentuale) si de lucratori in domeniul serviciilor-grupa majora 5 (+0,14 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cea mai mare scadere s-a observat in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate-grupa majora 2 (-1.300 locuri vacante). La polul opus, cea mai semnificativa crestere a fost in randul ocupatiilor de lucratori in domeniul serviciilor-grupa majora 5 (+ 1.300 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cei doi indicatori au inregistrat scaderi in majoritatea ocupatiilor, cele mai importante regasindu-se pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate-grupa majora 2 (-0,30 puncte procentuale, respectiv -3.000 locuri vacante), urmate de ocupatiile elementare -grupa majora 9 (-0,28 puncte procentuale, respectiv-1.00 locuri vacante). Singurele grupe majore de ocupatii in care s-au inregistrat cresteri au fost cele de lucratori in domeniul serviciilor -grupa majora 5 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +1.500 locuri vacante) si de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit-grupa majora 6 (+0,52 puncte procentuale, respectiv +100 locuri vacante).


Sursa: INS


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
locuri de munca 2019rata locuri de muncalocuri de munca bugetari

Data aparitiei: 19 August 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Mai putine locuri de munca in trimestrul II din 2019! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]