Peste 31.000 de angajati bucuresteni au avut procese cu angajatorii in acest an, 4.200 de companii private sau institutii publice fiind actionate in instanta de catre proprii salariati, care de cele mai multe ori au cerut drepturi banesti sau au contestat decizii de concediere.
Un top al litigiilor de munca din perioada 1 ianuarie- 31 decembrie 2012, inregistrate la Tribunalul Bucuresti si Tribunalul Ilfov a fost realizat de Clubul de Drept Social - Costel Galca.
In urma analizei datelor s-a constatat ca, in acest an, la cele doua instante au fost 15.059 de procese privind relatiile de munca, in care 31.097 de angajati au avut litigii cu angajatorii.
De asemenea, 4.200 de angajatori au fost parte in aceste litigii, 60 la suta dintre acestia fiind din mediul privat si 40 la suta institutii publice.
Numarul mare de institutii publice implicate in litigii de munca este cauzat de reducerea cu 25 la suta a salariilor bugetarilor si de concedierile care au avut loc in sectorul public, considera initiatorii analizei.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
250 Modele Fise de Post
De altfel, 2.504 de angajatori institutii publice si 1.269 de angajatori privati au fost dati in judecata pentru recuperarea unor drepturi salariale.Pentru contestarea deciziilor de concediere au fost chemati in instanta 823 de companii private si 271 de institutii publice.
De asemenea, aproape 700 de angajatori, 458 privati si 220 de stat, au dat in judecata angajatii pentru actiuni de raspundere patrimoniala.
Contestarea calculului CAS, contestarea unor decizii de sanctionare, plata asigurarilor sociale, contestarea unor acte sau conflictele de competenta, au constituit alte motive pentru care angajatii si angajatorii s-au Intalnit in instanta.