Cu alte cuvinte, salariile acestora au scazut cu aproximativ 40%, sustine liderul sindical din AFER, Ioneta Alexe:
"Situatia ingrata in care a ajuns AFER-ul, institutie publica finantata integral din venituri proprii, constituie efectul unei probleme pe termen lung, de cadru legislativ si de interferenta a unor diverse interese. La momentul aparitiei Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice salariatii institutiei aveau un contract colectiv de munca in vigoare, drept pentru care au fost mentinute in plata salariile stabilite. Incepand cu anul 2012, la incetarea contractului colectiv de munca au fost mentinute salariile in plata conform completarilor si modificarilor Legii nr. 284/2010 care prevedeau mentinerea in plata a salariilor. Mentionam faptul ca in AFER nu au mai avut loc majorari salariale din anul 2008. De aici au aparut problemele AFER, care, in urma controalelor Curtii de Conturi, a fost atrasa in procese care sunt si in prezent pe rol", a precizat Ioneta Alexe, potrivit Agerpres.
In pofida acestor probleme, salarile celor din AFER nu fusesera diminuate pana in septembrie anul curent. Din cauza proceselor in curs si a lipsei unei hotarari definitive in acest sens, veniturile salariatilor au scazut cu pana la 40%.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
"Aceasta masura de diminuare a salariilor a condus la o situatie in care salariatii AFER, care deja aveau venituri salariale mai mici in comparatie cu alte unitati din sectorul feroviar din Romania, a carui autoritate o constituie, au ajuns in situatia disperata de sa doreasca declansarea conflictului de munca (...)", a concluzionat liderul de sindicat.
Pana in prezent nu s-a luat nicio decizie in acest sens, desi decizia a fost adusa la cunostiinta autoritatilor competente.
Sursa: Agerpres