Procedura concedierii - unul dintre cele mai importante aspecte de care sa tii cont!

Procedura concedieriietape concediere
Procedura concedierii - unul dintre cele mai importante aspecte de care sa tii cont!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura concedierii disciplinare presupune efectuarea unei cercetari prealabilede catre angajator. Fireste, angajatorul nu este organ de urmarire penala si nici nu i sepoate pretinde sa utilizeze metode de cercetare sofisticate. Ceea ce i se pretinde este doar sa ia toate masurile rezonabile pentru a se convinge ca, intr-adevar, tu ai savårsit abaterea disciplinara respectiva.
 
PONT GHIDUL ANGAJATULUI!
 
Instanta va dispune anularea concedierii fara a mai analiza, pe fond, situatia, daca va constata nerespectarea procedurii legale!
 
Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?
 
Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul, DETALII AICI >>> 
 
Cercetarea prealabila se poate chiar rezuma la un simplu dialog cu tine, in anumite cazuri. Unele dintre etapele procedurii concedierii disciplinare sunt obligatorii, absenta lor atragand nulitatea deciziei, in timp ce altele sunt doar facultative, dar recomandabile.
 
Etapele procedurii concedierii disciplinare sunt urmatoarele:
 
1. Intocmirea referatului constatator (procesul-verbal de constatare)(etapa recomandabila)
 
Referatul constatator se ntocmeste de catre responsabilul direct care are atributii de coordonare si control al activitatii tale. De exemplu: seful de echipa/de sectie, sefulde birou care prin fisa postului are in sarcina supravegherea directa a unui colectiv.
 
2. Convocarea ta (etapa obligatorie)
 
 
|n vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, vei fi convocat in scris de catre persoana imputernicita de angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
 
Care motive sunt sau nu „obiective“ – este o chestiune de fapt care va fi apreciatade catre instanta in cazul n care vei contesta concedierea. Legea nu limiteaza la categoria motivelor medicale justificarile absentei tale de la convocare!
 
Alte motive:
 
–evenimentele familiale deosebite (deces, nastere), in general acele situatii pentru carelegea acorda concedii pentru evenimente deosebite;
–caz fortuit: accident rutier pe drumul spre sediul unitatii;
–forta majora: cutremur, inundatie, incendiu.
 
ATENTIE!
 
Daca ai primit convocarea, dar lipsesti pur si simplu, fara a comunica in niciun fel de ce o faci, angajatorul poate trece fara ezitare la desfacerea contractului de munca. Binenteles, respectand termenul de 30 de zile...mai multe in lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau, detalii AICI >>>
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Procedura concedieriietape concediere

Data aparitiei: 17 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Procedura concedierii - unul dintre cele mai importante aspecte de care sa tii cont! Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]