Acest fapt este reglementat de Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca are ca scop instituirea de masuri privind promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor....citeste mai multe aici >>>
"Am rugamintea sa imi spuneti cum as putea fiscal sa acord platesc o prima de practica pentru un stagiu de practica de 3 saptamani pentru 10 studenti de la universitatea tehnica din anul II de studii, fara sa le intocmesc contract individual de munca. Stagiu se efectueaza in baza unei CONVENTIE-CADRU privind efectuarea stagiului de practica in cadrul programelor de studii universitare de licenta sau masterat", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
250 Modele Fise de Post
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Conform art. 21 din acest act normativ, pe perioada de practica, partenerul de practica il poate angaja pe practicant, conform legislatiei in vigoare, pe baza unui contract de munca pe durata determinata, prin negocierea remuneratiei.
Astfel, Legea 258/2007 reglementeaza posibilitatea de angajare a practicantului, situatie in care, partenerul de practica il poate remunera pe practicant si ii poate acorda prime. Din punct de vedere fiscal, aceste venituri reprezinta venituri din salarii.
Alta posibilitate apreciem ca nu exista avand in vedere faptul ca nu este prevazuta de actul normativ care reglementeaza practica elevilor si a studentilor.
Sursa: PortalCodulMuncii