Supunem atentiei dumneavoastra cazul unei asociatii non-profit care construieste o cladire pentru sediu, iar pentru supravegherea lucrarilor de constructii doreste sa incheie o conventie civila cu o persoana fizica care nu este angajata in alta parte. Vom stabili astfel daca este corecta incheierea conventiei civile sau daca este necesara incheierea unui contract de munca pe perioada determinata.
Solutia consultantului:
Incheierea unui contract civil de natura celor reglementate la art. 52 din Codul fiscal apreciem ca este posibila doar in situatia desfasurarii unor activitati cu caracter pur intamplator.
In plus, activitatea desfasurata in baza unei conventii civile trebuie sa nu indeplineasca criteriile unei activitati dependente prevazute la art. 7 pct. 2.1 din Codul fiscal respectiv:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
Astfel, daca activitatea este intamplatoare si nu indeplineste niciunul dintre criteriile mentionate apreciem ca se poate incheia o conventie civila. Daca insa activitatea se desfasoara de exemplu dupa un program (supravegherea lucrarilor intre orele 8.00 - 16.00 in locatia … in urmatoarele conditii …..) atunci va recomandam sa incheiati un contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial pe durata determinata daca sunt indeplinite conditiile incheierii contractului pe durata determinata. Procedand astfel nu mai sunteti supusi riscului reconsiderarii activitatii de organele fiscale.