Conventia civila. In ce conditii poate fi reconsiderata activitatea

conventie civilaasociatie non-profitcontract civilreconsiderarea activitatiiactivitate dependenta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Supunem atentiei dumneavoastra cazul unei asociatii non-profit care construieste o cladire pentru sediu, iar pentru supravegherea lucrarilor de constructii doreste sa incheie o conventie civila cu o persoana fizica care nu este angajata in alta parte. Vom stabili astfel daca este corecta incheierea conventiei civile sau daca este necesara incheierea unui contract de munca pe perioada determinata.

Solutia consultantului:

Incheierea unui contract civil de natura celor reglementate la art. 52 din Codul fiscal apreciem ca este posibila doar in situatia desfasurarii unor activitati cu caracter pur intamplator.

In plus, activitatea desfasurata in baza unei conventii civile trebuie sa nu indeplineasca criteriile unei activitati dependente prevazute la art. 7 pct. 2.1 din Codul fiscal respectiv:

a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;

b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;

c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;

d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

Astfel, daca activitatea este intamplatoare si nu indeplineste niciunul dintre criteriile mentionate apreciem ca se poate incheia o conventie civila. Daca insa activitatea se desfasoara de exemplu dupa un program (supravegherea lucrarilor  intre orele 8.00 - 16.00 in locatia … in urmatoarele conditii …..) atunci va recomandam sa incheiati un contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial pe durata determinata daca sunt indeplinite conditiile incheierii contractului pe durata determinata. Procedand astfel nu mai sunteti supusi riscului reconsiderarii activitatii de organele fiscale.


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
conventie civilaasociatie non-profitcontract civilreconsiderarea activitatiiactivitate dependenta

Data aparitiei: 28 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conventia civila. In ce conditii poate fi reconsiderata activitatea Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]