Forme de angajare sau colaborare, pentru incadrarea in munca a medicilor - ce variante au angajatorii?

forme angajare mediciangajare personal medical
Forme de angajare sau colaborare, pentru incadrarea in munca a medicilor - ce variante au angajatorii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate comerciala SRL, clinica medicala (caen 8622) doreste colaborarea cu asistenti medicali de diverse specialitati. In cazul acesta, mai sunt si alte forme de angajare/colaborare in afara de contract individual de munca norma intreaga/timp partial?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit art. 1 din OUG 144/2008,  profesia de asistent medical generalist, profesia de moasa si profesia de asistent medical se exercita, pe teritoriul Romaniei, in conditiile acestei ordonante de urgenta, de catre persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare in profesia de asistent medical generalist, in profesia de moasa si, respectiv, de asistent medical, care pot fi:
 
a) cetateni ai statului roman;
b) cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene;
c) sotul unui cetatean roman, precum si descendentii si ascendentii in linie directa, aflati in intretinerea unui cetatean roman, indiferent de cetatenia acestora;
d) membrii de familie ai unui cetatean al unuia dintre statele prevazute la lit. b), asa cum sunt definiti la art. 2 alin. (1) pct. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 260/2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) cetatenii statelor terte, beneficiari ai statutului de rezident permanent in Romania;
f) beneficiarii statutului de rezident pe termen lung acordat de unul dintre statele prevazute la lit. b).
 

Angajare personal medical

 
Totodata, conform art. 11 din ordontata precitata, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali prevazuti la art. 1, membri ai Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, exercita profesia in regim salarial si/sau independent.
 
Conditiile de acces la activitatile profesionale exercitate in regim independent de catre asistentii medicali generalisti, moase si asistenti medicali sunt stabilite prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1454/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moasa si de asistent medical in regim independent.
 
Prin urmare, conform art. 4 din Ordinul sus-citat formele de exercitare in regim independent a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa, precum si a profesiei de asistent medical sunt:
 
a) persoana fizica independenta;
b) titular de cabinet individual de practica independenta, dupa caz, a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa, a profesiei de asistent medical;
c) cabinete asociate de practica independenta, dupa caz, a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa, a profesiei de asistent medical, ca urmare a asocierii titularilor prevazuti la lit. b).
 
Documentele si etapele necesare ce trebuie parcurse pentru exercitarea profesiei in mod independent sunt stabilite in cuprinsul anexelor la Ordin nr. 1454/2014.
 

Contract civil de prestari servicii

 
In aceste conditii, in care asistentul medical este autorizat sa isi desfasoarea profesia in mod independent, apreciem ca acesta poate colabora cu o unitate sanitara si pe baza unui contract civil de prestari servicii.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in februarie 2023. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi oferite de specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
forme angajare mediciangajare personal medical

Data aparitiei: 23 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Forme de angajare sau colaborare, pentru incadrarea in munca a medicilor - ce variante au angajatorii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]