"O societate comerciala SRL, clinica medicala (caen 8622) doreste colaborarea cu asistenti medicali de diverse specialitati. In cazul acesta, mai sunt si alte forme de angajare/colaborare in afara de contract individual de munca norma intreaga/timp partial?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 1 din OUG 144/2008, profesia de asistent medical generalist, profesia de moasa si profesia de asistent medical se exercita, pe teritoriul Romaniei, in conditiile acestei ordonante de urgenta, de catre persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare in profesia de asistent medical generalist, in profesia de moasa si, respectiv, de asistent medical, care pot fi:
a) cetateni ai statului roman;
b) cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene;
c) sotul unui cetatean roman, precum si descendentii si ascendentii in linie directa, aflati in intretinerea unui cetatean roman, indiferent de cetatenia acestora;
d) membrii de familie ai unui cetatean al unuia dintre statele prevazute la lit. b), asa cum sunt definiti la art. 2 alin. (1) pct. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 260/2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) cetatenii statelor terte, beneficiari ai statutului de rezident permanent in Romania;
f) beneficiarii statutului de rezident pe termen lung acordat de unul dintre statele prevazute la lit. b).
Angajare personal medical
Totodata, conform art. 11 din ordontata precitata, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali prevazuti la art. 1, membri ai Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, exercita profesia in regim salarial si/sau independent.
Conditiile de acces la activitatile profesionale exercitate in regim independent de catre asistentii medicali generalisti, moase si asistenti medicali sunt stabilite prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1454/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moasa si de asistent medical in regim independent.
Prin urmare, conform art. 4 din Ordinul sus-citat formele de exercitare in regim independent a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa, precum si a profesiei de asistent medical sunt:
a) persoana fizica independenta;
b) titular de cabinet individual de practica independenta, dupa caz, a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa, a profesiei de asistent medical;
c) cabinete asociate de practica independenta, dupa caz, a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa, a profesiei de asistent medical, ca urmare a asocierii titularilor prevazuti la lit. b).
Documentele si etapele necesare ce trebuie parcurse pentru exercitarea profesiei in mod independent sunt stabilite in cuprinsul anexelor la Ordin nr. 1454/2014.
Contract civil de prestari servicii
In aceste conditii, in care asistentul medical este autorizat sa isi desfasoarea profesia in mod independent, apreciem ca acesta poate colabora cu o unitate sanitara si pe baza unui contract civil de prestari servicii.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in februarie 2023. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi oferite de specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<