Printre aceste tari se numara si Ucraina si Rusia, virsul criptand datele utilizatorilor, iar apoi solicitand recompensa, potrivit unui comunicat Bitdifender remis AGERPRES.
"Noua varianta de GoldenEye a facut deja victime in mai multe tari la nivel global, printre care Romania, Ucraina si Rusia. Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blocheaza datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate si apoi solicita recompensa pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor sa mai foloseasca dispozitivul infectat, dat fiind ca, dupa ce termina procesul de criptare a datelor, forteaza calculatorul sa se inchida si il face inutilizabil pana la plata recompensei de 300 de dolari", este precizat in comunicat.
Este demn de mentionat ca toti clientii Bitdefender care au solutia de securitate actualizata la zi nu trebuie sa isi faca probleme, deoarece sunt protejati de amenintari.
Specialistii in securitate cibernetica de la Bitdefender recomanda realizarea unor copii ale datelor de importanta strategica pentru a evita pierderea acestora.
De asemenea, o alta idee inteleapta ar fi actualizarea in regim de urgenta a sistemului de operare la cea mai recenta versiune, precum si actualizarea tuturor programelor de pe calculator si evitarea folosirii de software perimat.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Mai multe banci si companii ucrainene, dar si principalul aeroport si sistemul informatic al guvernului de la Kiev au fost marti tintele unui atac cibernetic masiv, care a provocat perturbari ale activitatii si care a fost descris de un oficial ca fiind cel mai mare din istoria tarii, conform AFP si Reuters.
Sursa: Agerpres