Insolventele genereaza pierderea a 450 000 de locuri de munca in UE si datorii ramase de platit anuale in valoare de 23,6 miliarde EUR. 57% dintre intreprinderile din Europa sustin ca au probleme de lichiditate din cauza platilor intarziate, ceea ce reprezinta o crestere de 10% in raport cu anul trecut1. In fiecare zi, in intreaga Europa falimenteaza zeci de intreprinderi mici si mijlocii (IMM), intrucat facturile emise de ele nu sunt platite. Pentru a pune capat in Europa acestei culturi pagubitoare a platilor intarziate, Vicepresedintele Comisiei Europene Antonio Tajani a lansat la Roma o campanie de informare in toate cele 27 de state membre ale UE si in Croatia, pentru a incuraja incorporarea cu rapiditate a directivei referitoare la platile intarziate in legislatiile nationale, chiar inainte de termenul absolut, 16 martie 2013. Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale este instrumentul UE de combatere a platilor cu termen scadent depasit. Campania acorda o importanta deosebita asigurarii faptului ca IMM-urile isi cunosc drepturile conferite prin directiva si modul de exercitare a acestora.
Vicepresedintele Comisiei Europene Antonio Tajani, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: "In fiecare an, mii de IMM-uri falimenteaza in timp ce asteapta ca facturile emise de ele sa le fie platite.Suntem hotarati sa punem capat pagubitoarei culturi a platilor intarziate in Europa, care au fost de mult timp un subiect de nemultumire in mediul de afaceri.Este limpede ca punerea in aplicare cat mai curand a directivei referitoare la platile intarziate in legislatia statelor membre este o urgenta. Aceasta va oferi un sprijin esential IMM-urilor europene in contextul actualei crize economice, in conditiile in care accesul la credite a devenit dificil. Este, de asemenea, vital ca intreprinderile europene, in special IMM-urile, sa-si cunoasca drepturile si sa cunoasca modul cel mai bun in care pot face uz de acestea."
Campanie de informare pentru a accelera punerea in aplicare a noilor dispozitii privind platile intarziate
IMM-urilor le este foarte greu sa-si apere dreptul de a fi platite la timp. Platile intarziate pot determine costuri mari in termeni de timp si bani, iar un litigiu poate afecta relatiile cu clientii. Directiva pune la dispozitie un cadru juridic pentru urmarirea datornicilor.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Obiectivul campaniei de informare este de a creste gradul de constientizare in randul principalelor parti interesate europene, in special IMM-urile si autoritatile publice, cu privire la noile drepturi conferite prin directiva, sustinand in acelasi timp si punerea in aplicare cu anticipatie. Campania pune la dispozitie si un forum pentru schimbul de cele mai bune practici, pentru a ajuta IMM-urile sa fie platite la timp.
Noile reglementari sunt simple:
Autoritatile publice trebuie sa plateasca pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza in termen de 30 de zile sau, in circumstante exceptionale, in termen de 60 de zile.
Libertatea contractuala in tranzactiile comerciale ale intreprinderilor: intreprinderile ar trebui sa isi plateasca facturile in termen de 60 de zile, cu exceptia cazului in care ele convin altfel in mod expres si in cazul in care termenul nu este vadit injust pentru creditor.
Intreprinderile au automat dreptul sa solicite dobanzi pentru platile intarziate si sa poata obtine o suma minima fixa de 40 EUR cu titlu de compensatie pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensatii pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.
Rata statutara a dobanzii pentru platile intarziate este crescuta la cel putin 8 puncte procentuale peste dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene. Autoritatile publice nu sunt autorizate sa stabileasca o rata a dobanzii pentru plati intarziate sub acest prag.
intreprinderile pot contesta mai usor in instantele nationale clauzele si practicile vadit injuste.
Mai multa transparenta si o campanie de informare mai intensa: statele membre trebuie sa publice ratele dobanzii pentru platile intarziate astfel incat toate partile implicate sa fie informate.
Statele membre sunt incurajate sa instituie coduri de practica privind platile la termen.
Statele membre pot continua sa mentina sau sa puna in aplicare legi si reglementari care sunt mai favorabile creditorului decat dispozitiile directivei.
Noile masuri sunt optionale pentru intreprinderi intrucat ele dobandesc dreptul de a actiona, dar nu sunt obligate sa o faca. in unele circumstante, o intreprindere poate sa doreasca sa prelungeasca termenul de plata cu cateva zile sau saptamani pentru a pastra relatii comerciale bune cu un anumit client. Dar noile masuri sunt obligatorii pentru autoritatile publice. Ele ar trebui sa dea exemplu si sa isi demonstreze fiabilitatea si eficienta prin onorarea contractelor in care s-au angajat.
Sursa: Comisia Europeana