Cum se calculeaza fondul de garantare?

contractul individual de muncasalariaticreante
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:

Cum se calculeaza fondul de garantare?

Raspuns:

Din Fondul de garantare se asigura, potrivit Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.

Resursele financiare ale Fondului de garantare se constituie din:

 -  contributia angajatorilor;

Angajatorii care pot sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca in conditiile prevazute de Legea 53/2003 - Codul muncii , cu exceptia institutiilor publice definite conform Legii 500/2002 privind finantele publice si Legii 273/2006 privind finantele publice locale, au obligatia de a plati lunar contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Contributia se determina aplicand cota de 0,25% prevazuta de art. 296 indice 19 alin. (3) lit. f) din Codul fiscal , asupra veniturilor care constituie baza de calcul al acestei contributii, realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii.
 
Baza de calcul a contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale este prevazuta de art. 296 indice 5 alin. (4) din Codul fiscal si reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, cu exceptia veniturilor de natura celor prevazute la art. 296 indice 15 din Codul fiscal si la pct. 24 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 296 indice 16 din Codul fiscal .

-  venituri reprezentand dobanzi, majorari de intarziere pentru neachitarea in termenul de plata a contributiei la Fondul de garantare, precum si din alte sume provenite din surse admise de lege;
-   sume provenite din recuperarea debitelor create in conditiile prezentei legi, altele decat cele provenind din contributiile la Fondul de garantare.
 
Gestionarea Fondului de garantare se face de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale.

Din resursele Fondului de garantare se suporta, asadar, urmatoarele categorii de creante salariale:

a) salariile restante;
b) compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca;
c) platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca;
d) compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale;
e) indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii.
Creantele salariale mentionate la lit. a), c), d) si e) de mai sus sunt aferente perioadei de 3 luni calendaristice, perioada care este anterioara lunii in care se solicita acordarea drepturilor. Aceste creante se suporta pentru o perioada de 3 luni calendaristice.

Creantele salariale prevazute la lit. b) de mai sus se nasc la data incetarii contractului individual de munca si sunt aferente ultimelor 12 luni lucrate inainte de aceasta data.
 
In gestionarea Fondului de garantare agentiile teritoriale au urmatoarele atributii:
- primesc, examineaza si solutioneaza cererile privind plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si/sau contractele colective de munca;
- stabilesc cuantumul creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectueaza plata acestora;
- recupereaza debitele create in conditiile prezentei legi, altele decat cele provenind din contributiile la Fondul de garantare;
- reprezinta interesele Fondului de garantare in relatiile cu institutiile administratiei publice centrale si locale, instantele judecatoresti, societati sau organizatii;
- efectueaza schimbul de informatii cu institutiile competente din statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European.
 
Asadar, stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de agentiile teritoriale, la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa, insotita de documente precum, copia de pe hotararea judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii de insolventa, copia de pe hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus masura ridicarii partiale sau totale a dreptului de administrare, situatia creantelor salariale (plati compensatorii restante, salarii restante, compensatii restante, indemnizatii restante) conform evidentelor contabile ale angajatorului in stare de insolventa, copii de pe pontajele care atesta prestarea muncii de catre salariati, copii de pe statele de plata care atesta existenta creantelor salariale s.a. enumerate de HG 1850/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Metodologia de aplicarea aprevederilor Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, precum si formularistica necesara solutionarii cererilor privind plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si/sau contractele colective de munca sunt aprobate prin HG 1850/2006.
Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu va putea depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.
 
In cazul in care cuantumul creantelor salariale aferente unui salariat, care rezulta din situatia situatia creantelor salariale aferente perioadelor de 3 sau 12 luni intocmita de administrator sau lichidator, este mai mic de 3 salarii medii brute pe economie, cuantumul creantelor salariale suportate din Fondul de garantare va fi egal cu cel evidentiat in aceasta situatie.
 
In cazul in care cuantumul creantelor salariale aferente unui salariat, care rezulta din situatia creantelor salariale aferente perioadelor de 3 sau 12 luni intocmita de administrator sau lichidator, este mai mare de 3 salarii medii brute pe economie, cuantumul creantelor salariale suportate din Fondul de garantare va fi egal cu 3 salarii medii brute pe economie.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contractul individual de muncasalariaticreante

Data aparitiei: 27 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum se calculeaza fondul de garantare? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]