In Romania, datele referitoare la numarul lucratorilor expusi la agenti cancerigeni sau mutageni sunt mult subestimate. Cauzele acestei situatii sunt multiple:
- diagnosticul cert de boala profesionala este dificil de stabilit in numeroase cazuri;
- mijloacele de diagnosticare precoce a bolii sunt inca insuficiente;
- unele substante chimice, cum ar fi clorura de vinil, benzenul, au efecte cancerigene cunoscute de utilizatori, dar altele, cum ar pulberile fine de lemn care pot ajunge in alveolele pulmonare, au un efect cancerigen inca ignorat;
- si, nu in ultimul rand, lipsa de informare, atat a angajatilor, dar mai ales a angajatorului, cu privire la factorii profesionali cancerigeni sau mutageni.
Ce sunt agentii cancerigeni?
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Substantele si preparatele, inclusiv cele degajate in urma unui procedeu de lucru, care, prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata, pot produce aparitia cancerului sau pot creste frecventa aparitiei acestuia.
Ce sunt agentii mutageni?
Substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot produce anomalii genetice ereditare sau pot creste frecventa aparitiei acestora.
Cum procedati daca lucratorii dvs. sunt sau pot fi expusi unor astfel de riscuri?
In calitate de angajator, trebuie ca, in primul rand, sa determinati natura, gradul si durata de expunere lucratorilor la agenti cancerigeni sau mutageni, pentru a face posibila evaluarea riscurilor de aceasta natura, evaluare ce trebuie reinnoita periodic.
Odata evaluate riscurile, aveti obligatia de a reduce agentul cancerigen sau mutagen prin inlocuirea lui cu o substanta, preparat sau procedeu care nu este periculos sau este mai putin periculos pentru sanatate.
Daca aceasta solutie tehnica nu este posibila, atunci veti lua masuri ca agentul cancerigen sau mutagen sa fie produs ori utilizat intr-un sistem inchis.
In cazul in care nici aplicarea unui sistem inchis nu este posibila, sunteti obligat sa asigurati conditii pentru ca expunerea lucratorilor dvs. sa fie redusa la nivelul cel mai scazut posibil din punct de vedere tehnic.
Ce masuri de igiena si de protectie individuala trebuie sa luati?
Pentru orice activitate in care riscul de contaminare cu agenti cancerigeni sau mutageni exista, trebuie sa luati masuri adecvate pentru a va asigura ca:
- lucratorii nu mananca, nu beau si nu fumeaza in zonele de lucru in care exista acest risc;
- lucratorii sunt dotati cu echipament individual de protectie adecvat sau alt echipament special adecvat;
- sunt prevazute locuri special amenajate pentru depozitarea separata a echipamentului individual de protectie sau a echipamentului special, pe de o parte, de imbracamintea de strada, pe de alta parte;
- lucratorii au la dispozitie grupuri sanitare si dusuri, suficiente si curate;
- echipamentul individual de protectie este depozitat corect, in locuri bine stabilite, si este verificat si curatat, daca este posibil inainte si obligatoriu dupa fiecare utilizare;
- echipamentul individual de protectie cu deficiente este reparat sau inlocuit inainte de urmatoarea utilizare.