Raportul UE privind tineretul: ocuparea fortei de munca si incluziunea sociala prioritati de varf

11 Septembrie 2012
11 Septembrie 2012
Strategia UEAELSocuparea fortei de muncatinerisomajraport
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Raportul UE privind tineretul publicat pe 10 septembrie solicita ca ocuparea tinerilor, incluziunea sociala, sanatatea si bunastarea tinerilor sa fie prioritati de varf ale politicii europene in domeniul tineretului. Raportul, produs o data la trei ani de catre Comisie, subliniaza faptul ca UE si statele membre trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a sprijini tinerii, care au fost afectati de criza economica.

Somajul in randul tinerilor in varsta de 15-24 de ani din UE a crescut cu 50% de la inceputul crizei, de la o medie de 15% in februarie 2008 la 22,5% in luna iulie a acestui an. Noile cifre publicate de Eurostat arata ca ratele cele mai ridicate sunt in Grecia (53,8%) si in Spania (52,9%). in UE, peste 30% dintre tinerii someri nu au avut un loc de munca timp de peste un an.

"Sunt profund ingrijorata de efectele crizei asupra tinerilor.Mult prea multi dintre ei sunt expusi riscului de excluziune sociala si de saracie.Tinerii sunt viitorul nostru si mi-am luat angajamentul de a consolida politicile si programele noastre in domeniul educatiei, formarii si tineretului pentru a le imbunatati perspectivele de angajare si oportunitatile in viata”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Cu toate acestea, exista semne de speranta la orizont: raportul constata ca aproape toate statele membre pun in aplicare strategia UE pentru tineret care isi propune sa creeze oportunitati mai multe si mai bune pentru tineri si sa promoveze cetatenia activa, incluziunea sociala si solidaritatea. De la raportul precedent din 2009, statele membre au consolidat initiativele destinate tinerilor in domeniul educatiei, al ocuparii fortei de munca si al spiritului antreprenorial. Participarea tinerilor in asociatii si in miscarile sociale este in continuare la un nivel ridicat.

Erasmus pentru toti, noul program pentru educatie, formare profesionala si tineret propus pentru perioada 2014-2020, va fi in centrul noii strategii a UE pentru tineret. Noul program preconizeaza o crestere semnificativa a finantarii, ceea ce ar permite unui numar de aproximativ 5 milioane de persoane sa primeasca burse UE de studii, formare sau voluntariat in strainatate - aproape de doua ori mai multe in comparatie cu numarul actual, in cadrul programelor din perioada 2007-2013.
        
Urmatoarele etape

Raportul UE privind tineretul va fi prezentat Consiliului si se preconizeaza adoptarea lui sub forma unui raport comun al Consiliului si al Comisiei in noiembrie.
    
Strategia UE pentru tineret (2010-2018) a fost adoptata de Consiliu la 27 noiembrie 2009. Obiectivele sale sunt (1) de a crea oportunitati mai multe si mai bune pentru tineri si (2) de a promova cetatenia activa, incluziunea sociala si solidaritatea. Aceasta strategie pe 9 ani este impartita in trei cicluri. La sfarsitul fiecarui ciclu, se redacteaza un raport al UE privind tineretul pentru evaluarea rezultatelor si propunerea de noi prioritati pentru urmatorul ciclu de trei ani. in cazul in care raportul este adoptat de Consiliu, noile prioritati se vor aplica incepand cu 2013-2015.
    
Raportul din 2012 include un rezumat al modului in care strategia UE pentru tineret a fost pusa in aplicare la nivel national si la nivelul UE incepand din 2010 si o analiza cuprinzatoare a situatiei cu care se confrunta tinerii. El se bazeaza pe raspunsurile oferite de statele membre, agentiile guvernamentale si ministere, precum si pe consultarile cu tinerii. tarile candidate si tarile AELS au participat si ele la exercitiul de raportare, pe baza de voluntariat.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]