Raportul UE privind tineretul: ocuparea fortei de munca si incluziunea sociala prioritati de varf

Strategia UEAELSocuparea fortei de muncatinerisomajraport
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Raportul UE privind tineretul publicat pe 10 septembrie solicita ca ocuparea tinerilor, incluziunea sociala, sanatatea si bunastarea tinerilor sa fie prioritati de varf ale politicii europene in domeniul tineretului. Raportul, produs o data la trei ani de catre Comisie, subliniaza faptul ca UE si statele membre trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a sprijini tinerii, care au fost afectati de criza economica.

Somajul in randul tinerilor in varsta de 15-24 de ani din UE a crescut cu 50% de la inceputul crizei, de la o medie de 15% in februarie 2008 la 22,5% in luna iulie a acestui an. Noile cifre publicate de Eurostat arata ca ratele cele mai ridicate sunt in Grecia (53,8%) si in Spania (52,9%). in UE, peste 30% dintre tinerii someri nu au avut un loc de munca timp de peste un an.

"Sunt profund ingrijorata de efectele crizei asupra tinerilor.Mult prea multi dintre ei sunt expusi riscului de excluziune sociala si de saracie.Tinerii sunt viitorul nostru si mi-am luat angajamentul de a consolida politicile si programele noastre in domeniul educatiei, formarii si tineretului pentru a le imbunatati perspectivele de angajare si oportunitatile in viata”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Cu toate acestea, exista semne de speranta la orizont: raportul constata ca aproape toate statele membre pun in aplicare strategia UE pentru tineret care isi propune sa creeze oportunitati mai multe si mai bune pentru tineri si sa promoveze cetatenia activa, incluziunea sociala si solidaritatea. De la raportul precedent din 2009, statele membre au consolidat initiativele destinate tinerilor in domeniul educatiei, al ocuparii fortei de munca si al spiritului antreprenorial. Participarea tinerilor in asociatii si in miscarile sociale este in continuare la un nivel ridicat.

Erasmus pentru toti, noul program pentru educatie, formare profesionala si tineret propus pentru perioada 2014-2020, va fi in centrul noii strategii a UE pentru tineret. Noul program preconizeaza o crestere semnificativa a finantarii, ceea ce ar permite unui numar de aproximativ 5 milioane de persoane sa primeasca burse UE de studii, formare sau voluntariat in strainatate - aproape de doua ori mai multe in comparatie cu numarul actual, in cadrul programelor din perioada 2007-2013.
        
Urmatoarele etape

Raportul UE privind tineretul va fi prezentat Consiliului si se preconizeaza adoptarea lui sub forma unui raport comun al Consiliului si al Comisiei in noiembrie.
    
Strategia UE pentru tineret (2010-2018) a fost adoptata de Consiliu la 27 noiembrie 2009. Obiectivele sale sunt (1) de a crea oportunitati mai multe si mai bune pentru tineri si (2) de a promova cetatenia activa, incluziunea sociala si solidaritatea. Aceasta strategie pe 9 ani este impartita in trei cicluri. La sfarsitul fiecarui ciclu, se redacteaza un raport al UE privind tineretul pentru evaluarea rezultatelor si propunerea de noi prioritati pentru urmatorul ciclu de trei ani. in cazul in care raportul este adoptat de Consiliu, noile prioritati se vor aplica incepand cu 2013-2015.
    
Raportul din 2012 include un rezumat al modului in care strategia UE pentru tineret a fost pusa in aplicare la nivel national si la nivelul UE incepand din 2010 si o analiza cuprinzatoare a situatiei cu care se confrunta tinerii. El se bazeaza pe raspunsurile oferite de statele membre, agentiile guvernamentale si ministere, precum si pe consultarile cu tinerii. tarile candidate si tarile AELS au participat si ele la exercitiul de raportare, pe baza de voluntariat.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Strategia UEAELSocuparea fortei de muncatinerisomajraport

Data aparitiei: 11 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raportul UE privind tineretul: ocuparea fortei de munca si incluziunea sociala prioritati de varf Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]