In Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 5 din 4 ianuarie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului din nr. 1256 din 21 decembrie 2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara.
Domeniului de aplicare a cadrului legal
Actul normativ se aplica persoanelor:
- care au incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care sunt pusi la dispozitia unor utilizatori pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestora,
- juridice, publice sau private (avand posibilitatea chiar si organizatiile non-guvernamentale sa se autorizeze), autorizate ca agenti de munca temporara sau utilizatorilor care desfasoara activitati economice indiferent daca au sau nu un scop lucrativ.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Un angajator agent de munca temporara poate incadra si cetatenii straini sau apatrizii, cu domiciliul sau resedinta in Romania, in baza autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca eliberat/eliberata potrivit legii.
Procedura de autorizare si inregistrare
in vederea obtinerii autorizatiei de functionare, solicitantii depun la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca o cerere insotita de un dosar de autorizare. in plus, acestia au obligatia de a deschide un cont distinct la o banca din Romania in care trebuie depusa o garantie financiara, majorata prin prezentul act normativ de la 25 la 40 de salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale infiinteaza Registrul national de evidenta a agentilor de munca temporara autorizati pentru inregistrarea acestora. inregistrarea se face de catre Ministerul Muncii, in termen de maxim 15 de zile calendaristice de la data autorizarii.
Autorizatia de functionare este valabila 2 ani, putand fi prelungita din 2 in 2 ani.
Obligatiile agentilor de munca temporara
Agentul de munca temporara incheie cu salariatul temporar un contract de munca temporara, in scris, in limba romana pentru fiecare noua misiune de munca temporara. El pune la pune la dispozitia utilizatorului un salariat temporar, in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat in forma scrisa.
Agentii de munca temporara au obligatia de a tine evidenta contractelor de munca temporara si de a le inregistra in Registrul general de evidenta a salariatilor, in conditiile Legii nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sanctiuni
Hotararea prevede ca desfasurarea activitatilor specifice agentului de munca temporara fara autorizatie constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei.
in plus, se introduce sanctionarea contraventionala, conform Codului muncii, a agentului de munca temporara care pune la dispozitia unui utilizator pana la 5 persoane fara incheierea unui contract de munca temporar.