Masura vizeaza angajatorii care, in anul 2010, incheie contracte de munca cu persoane provenite din randul somerilor aflate in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu minimum 3 luni anterioare acestui moment si pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 12 luni.
Beneficiul consta in scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru aceste persoane pe o perioada de maximum 6 luni de la data incadrarii. Notiunea de contributii sociale cuprinde toate contributiile suportate de angajator, respectiv:
- contributia de asigurari sociale,
- contributia de asigurari pentru somaj,
- contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale,
- contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale,
- contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Ghidul HR-istului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Prevederile proiectului contin si prevederi contradictorii intrucat vor fi exceptati de la acordarea facilitatilor angajatorii care:
- in ultimele 12 luni premergatoare datei incheierii contratului de munca au mai avut raporturi de munca stabilite cu somerii angajati;
- stabilesc raporturi de munca cu someri pe locuri de munca devenite vacante, rezultate in urma incetarii unor raporturi de munca in ultimele 12 luni anterioare datei incheierii noilor contracte de munca.
Asadar, surprinzator, personalul calificat disponibilizat in ultimele 12 luni, precum si locurile de munca supuse restructurarii in aceeasi perioada nu pot beneficia de aceste facilitati.
Proiectul Ordonantei de urgenta stabileste si obligatii suplimentare pentru angajatori. Astfel, daca raporturile de munca ale somerilor nou angajati inceteaza anterior perioadei de 12 luni, in temeiul art. 55 lit. b) sau al art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, angajatorii sunt obligati sa plateasca sumele de care au fost scutiti, reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate pe perioada mentinerii in activitate, pentru fiecare persoana pentru care a beneficiat de facilitati.
Mult mai drastica este prevederea potrivit careia angajatorii care au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale si care efectueaza si alte concedieri, pentru motive care nu tin de persoana salariatului pe o perioada de 12 luni de la angajarea somerilor vor fi obligati sa plateasca contributiile de asigurari sociale de care au fost scutiti.
Proiectul Ordonantei de urgenta contine si alte prevederi colaterale privind momentul aplicarii facilitatilor in cazul angajarii somerilor in cursul lunii, precum acelea referitoare la faptul ca perioada de scutire de care beneficiaza angajatorul constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului.
De asemenea, este prevazut faptul ca pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in perioada pentru care angajatorii au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale.
Indiferent de constrangerile si limitarile impuse de proiect masurile propuse sunt binevenite pe fondul unei lipse acute de masuri de stimulare a mediului economic.