Angajatorii din UE sunt obligati sa ia masuri pentru persoanele cu handicap

Resurse Umanepersoane cu handicapstate UECJUEmasuri angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Statele din UE vor fi obligate, in perioada urmatoare, sa prevada obligatia angajatorilor de a lua masuri eficiente si practice tinand seama de fiecare situatie individuala, pentru a permite oricarei persoane cu handicap sa aiba acces la un loc de munca, sa il exercite sau sa avanseze, potrivit hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza 312/11Comisia/Italia.

Directiva europeana privind egalitatea de tratament in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca este bazata pe ideea ca discriminarea pe motiv de handicap poate compromite realizarea obiectivelor tratatului, printre care se numara asigurarea unui nivel ridicat de ocupare a fortei de munca si de protectie sociala, cresterea calitatii vietii, coeziunea economica si sociala, solidaritatea si libera circulatie a persoanelor.

Se prevede astfel ca angajatorul trebuie sa ia masurile corespunzatoare, in functie de nevoi, intr-o situatie concreta, pentru a permite acestor persoane sa aiba acces la un loc de munca, sa il exercite sau sa avanseze, sau sa aiba acces la formare, cu conditia ca aceste masuri sa nu presupuna o sarcina disproportionata. Aceasta sarcina nu este disproportionata atunci cand este compensata in mod suficient de masuri statale in favoarea persoanelor cu handicap.

In hotararea pronuntata joi, Curtea arata ca, desi este adevarat ca notiunea "handicap" nu este definita direct in directiva, ea trebuie inteleasa, in raport cu Conventia ONU, ca referindu-se la o limitare, care rezulta in special din afectiuni fizice, mentale sau psihice pe termen lung, care, in interactiune cu diferite bariere, poate impiedica participarea deplina si efectiva a persoanei la viata profesionala in conditii de egalitate cu ceilalti lucratori.

"Prin urmare, statele membre trebuie sa prevada obligatia angajatorilor de a lua masuri eficiente si practice (amenajarea localurilor, adaptarea echipamentelor, a ritmului de lucru sau a repartizarii sarcinilor), tinand seama de fiecare situatie individuala, pentru a permite oricarei persoane cu handicap sa aiba acces la un loc de munca, sa il exercite sau sa avanseze, sau sa aiba acces la o formare, fara a impune insa angajatorului o sarcina disproportionata", se arata in decizia CJUE.

Sursa: Mediafax


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanepersoane cu handicapstate UECJUEmasuri angajatori

Data aparitiei: 05 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorii din UE sunt obligati sa ia masuri pentru persoanele cu handicap Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]