Ministrul Muncii: de la 1 octombrie nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitata

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
01 Octombrie 2024
01 Octombrie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensii 3000 de lei scutite de impozitimpozitare pensiilegea pensiilor 2024
Ministrul Muncii: de la 1 octombrie nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, incepand de astazi - 1 octombrie, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitata, masura adoptata prin ordonanta de urgenta si anuntata de Ministerul Muncii inca de la finalul lunii august 2024.

Cu privire la restul pensiilor, de la 1 octombrie impozitul va reprezenta 10% din diferenta ce depaseste suma de 3.000 de lei.Concret, pentru o pensie de 4.000 de lei se va plati un impozit de 100 de lei, avand in vedere ca suma care depaseste plafonul este 1.000 de lei.

Stire initiala din 27 august 2024:

Vesti bune pentru pensionari, avand in vedere ca pragul de impozitare a pensiilor va creste, de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cat este in prezent, la 3.000 de lei.

Aceste informatii au fost oferite in cursul serii de luni (n.n. 26 august) de catre ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, potrivit Agerpres:

"In aceasta seara am o veste buna pentru pensionari! Dupa o analiza facuta impreuna cu premierul Marcel Ciolacu, am decis ca, incepand cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Varstnice, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitata", a declarat ministrul Muncii, la Realitatea TV.

In acest caz, de la 1 octombrie, impozitul va reprezenta 10% din diferenta ce depaseste 3.000 de lei. 

Concret, la 1 septembrie 2024 a intrat in vigoare Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, care a inlocuit complet Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (o parte dintre prevederile noii legi se aplica deja, altele isi vor produce efectele incepand cu 1 septembrie). 
 
Asistam practic la o schimbare radicala a reglementarilor in acest domeniu sensibil – pensionarea – si, asa cum era de asteptat, neclaritatile nu au intarziat sa apara, mai ales ca, dupa cum vei vedea, modificarile nu sunt deloc putine.

Principalele 9 modificari aduse de Legea 360/2023:

1. Recalcularea pensiilor prin includerea veniturilor nepermanente


Pensiile vor fi recalculate din oficiu luandu-se in considerare si veniturile cu caracter nepermanent asupra carora s-a calculat contributie la sistemul de pensii. In cazul in care nu exista la dosarul de pensii adeverinte pentru aceste venituri, pensionarii au la dispozitie un termen de 6 luni sa solicite fostilor angajatori eliberarea acestor adeverinte si sa le depuna la Casa de pensii.

2. Cumularea pensiei cu salariul


Continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca dupa implinirea varstei de pensionare determina imposibilitatea ca o persoana sa beneficieze in acelasi timp si de pensie. Aceasta modificare se aplica de la 1 ianuarie 2024.

Angajatorii au obligatia sa elibereze un nou tip de adeverinta tuturor salariatilor ale caror contracte individuale de munca inceteaza pentru indeplinirea conditiilor la limita de varsta. Afla din ghidul practic cum se intocmeste aceasta adeverinta!

3. Reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au crescut copii


Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv si care au nascut si crescut copii pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare in functie de numarul de copii crescuti.

 
Iata de ce ti-am pregatit ghid practic Noua lege a pensiilor, care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii, DETALII AICI >>>

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]