Va reamintim ca este vorba despre recalcularea pensiilor prin includerea sporurilor/veniturilor nepermanente/veniturilor lunare brute sau nete realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, platite din fondul de salarii, asupra carora s-a datorat, potrivit legii, contributia de asigurari sociale de stat.
In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023, pensiile se recalculeaza din oficiu, prin valorificarea din adeverintele care indeplinesc conditiile de valabilitate si legalitate, prevazute la art. 4 alin. (1) si art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operatiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite pana la data de 1 septembrie 2023 a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, dupa caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, platite din fondul de salarii, asupra carora s-a datorat, potrivit legii, contributia de asigurari sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate in plata.
Sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la recalcularea drepturilor de pensie sunt cele prevazute in Anexa nr. 14 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 360/2023 (vezi Anexa 8).
Pensiile recalculate se acorda incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023, detalii AICI >>>
Atentie!
Pensionarii au la dispozitie un termen de 6 luni socotit de la data de 1 septembrie 2024 pentru a prezenta casei de pensii adeverinte din care sa rezulte sporurile/veniturile nepermanente asupra carora s-a calculat contributia de asigurari sociale. Adeverinta poate fi redactata conform modelului prevazut in Anexa 9.
Recalcularea din oficiu a pensiilor pentru transformarea in pensii conform Legii 360/2023
La data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023, pensiile stabilite pe baza legislatiei anterioare devin pensii in intelesul acestei legi si se recalculeaza prin inmultirea numarului total de puncte realizat cu valoarea noua a punctului de referinta.
Numarul total de puncte realizate se obtine prin insumarea punctajelor anuale realizate cu numarul de puncte de stabilitate.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Portal Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In cazul in care, in urma procesului de recalculare rezulta un cuantum al pensiei mai mic decat cel aflat in plata sau cuvenit, se plateste pensia in cuantumul stabilit si aflat in plata anterior recalcularii, pana la data la care se va obtine un cuantum al pensiei mai mare decat acesta ca urmare a majorarii valorii punctului de referinta.Punctajele anuale realizate sunt cele calculate conform legislatiei in vigoare la data stabilirii/recalcularii drepturilor de pensie, utilizate la determinarea numarului de puncte in procesul de evaluare a pensiilor din sistemul public.
Numarul de puncte de stabilitate se calculeaza pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi si nu se acorda pentru perioadele in care s-a cumulat pensia cu venituri asigurate conform legii.
Numarul de puncte de stabilitate din lege se acorda si pentru vechimea in munca sau vechimea in serviciu efectiv realizata in sistemul pensiilor militare de stat, valorificata la stabilirea drepturilor de pensie in sistemul public de pensii, conform legislatiei in vigoare la data stabilirii/recalcularii pensiei.
Formula de calcul la recalcularea pensiei:
Total Punctele X 81 de lei (valoarea punctului de referinta)
Total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.
Punctele de stabilitate:
- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 ani in munca
- 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35
Recalcularea pensiei la cerere
Pensia poate fi recalculata la cerere, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevazute de lege si prin valorificarea altor documente de natura sa conduca la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia...continuarea in lucrarea Noua lege a pensiilor, detalii AICI >>