"In acest context, APAPR reaminteste faptul ca Pilonul II este una dintre cele mai de succes reforme structurale din Romania, cu rezultate foarte bune pentru contribuabilii romani (cele mai bune randamente investitionale din Europa in ultimii 10 ani), ceea ce nu justifica in niciun fel vreo masura de afectare a arhitecturii acestuia, cu efecte negative asupra pensiilor viitoare a peste 7 milioane de romani", se arata in comunicatul APAPR.
Aceste informatii vin ca urmare a declaratiilor facute de noul ministru de finante, Ionut Misa, care a afirmat, in cursul zilei de 29 iunie anul curent, ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar banii se vor intoarce la cei care au cotizat. De asemenea, acestia ar fi avut posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru pilonul III de pensii.
Dar APAPR lamureste situatia creata: "Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania au implinit de curand 9 ani de functionare efectiva, respectiv de administrare privata a contributiilor virate in sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numarul participantilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de romani, iar activele nete gestionate au depasit 35,1 miliarde RON (7,7 miliarde EUR). Avand in vedere ca, de-a lungul celor 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde RON, diferenta o constituie o suma de 6,91 miliarde RON (peste 1,51 miliarde EUR), reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul contributorilor romani."
APAPR mai precizeaza: "Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale. De asemenea, potrivit estimarilor Asociatiei, peste un milion de romani din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au in conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua sa creasca pe masura ce sistemul va progresa."
Premierul desemnat Mihai Tudose a intervenit, afirmand ca Pilonul II de pensii nu se va desfiinta iar Liviu Dragnea, a afirmat ca desfiintarea Pilonului II este "o prostie".
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Concedierea perfect legala
Dupa situatia creata, noul ministru de finante a revenit asupra declaratiei sale, precizand ca "s-a produs o eroare", tocmai de aceea si-a cerut scuze, in acest sens.