Deducerea personala nu poate fi mai mare decat venitul net din care se scade, rezultand un venit impozabil egal cu zero. Deducerile personale se acorda lunar in limita venitului net (venit brut din salarii - contributii obligatorii).
Aceeasi regula se aplica si in cazul veniturilor realizate in baza unui contract de munca cu timp partial, la functia de baza. Deducerea personala nu se fractioneaza in functie de numarul de ore in acest caz.
in situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din salarii si/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective si stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera, iar diferentele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii.
Cu alte cuvinte, daca este vorba de diminuarea deducerii, respectiv majorarea bazei de calcul a impozitului si, implicit, stabilirea unui impozit de plata, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit, ca regula generala privind plata impozitului.
In situatia in care la data efectuarii operatiunii de stabilire a diferentelor de impozit de catre angajator/platitor exista relatii contractuale generatoare de venituri din salarii, intre acesta si persoana fizica, atunci se procedeaza astfel:
- impozitul retinut in plus se restituie persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii incepand cu luna efectuarii acestei operatiuni si pana la lichidarea acestuia;
- impozitul neretinut se retine de angajator/platitor din veniturile din salarii incepand cu luna constatarii si pana la lichidarea acestuia.
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In situatia in care persoana fizica pentru care angajatorul/platitorul a efectuat calculul impozitului lunar/anual nu mai are relatii contractuale generatoare de venituri din salarii si angajatorul/platitorul nu poate sa efectueze operatiunea de plata/incasare a diferentelor de impozit, atunci acestea vor fi administrate de organul fiscal competent.
Deducerile personale sunt acordate numai pe baza de documente justificative
Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, salariatul are obligatia sa inmaneze angajatorului o declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
ï€ datele sale de identificare ale persoanei care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
ï€ datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).
In ceea ce priveste copiii aflati in intretinere, salariatul care realizeaza venituri din salarii va anexa la aceasta declaratie si adeverinta de la angajatorul celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.