In sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se acorda urmatoarele tipuri de prestatii si servicii:
- reabilitare medicala si recuperarea capacitatii de munca;
- reabilitare si reconversie profesionala;
- indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca;
- indemnizatie pentru trecerea temporara in alt loc de munca si indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;
- compensatii pentru atingerea integritatii;
- despagubiri in caz de deces;
- rambursari de cheltuieli.
Baza de calcul pentru prestatiile prevazute de Legea nr. 346/2002 Baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca se calculeaza ca medie a veniturilor salariale brute realizate de catre salariat in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, conform art. 20 din Legea nr. 346/2002, modificata si completata,
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Luna I II III IV V VI
Venituri 1.000 1.000 1.000 1.000 1.000 1.000 6.000 media zilnica
Zile lucrate 19 22 22 21 23 21 128 46,875
- In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca o constituie media veniturilor salariale lunare brute la care s-a achitat contributia, pe baza caruia s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale in lunile efectiv lucrate.
Luna I II III
Venituri 1.000 1.000 1.000 3.000 media zilnica
Zile lucrate 19 22 22 63 47,619
Pentru calculul indemnizatiilor respective se utilizeaza numarul de zile lucratoare din luna in care se acorda concediul medical sau, dupa caz, se solicita alte drepturi de asigurari sociale.
La stabilirea numarului de zile lucratoare din luna in care se acorda dreptul de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale se vor avea in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatori legale in care nu se lucreaza.
- In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar brut pe prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.
Luna I Venituri 1.000 1.000 Zile lucrate 21 21 47,619
Indemnizatiile sunt calculate si platite de catre angajatori, se retin din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata pentru luna respectiva.
Casele teritoriale de pensii preiau in plata numai indemnizatiile prevazute pentru persoanele al caror angajator si-a incetat activitatea, in conditiile legii, prin faliment, reorganizare judiciara sau administrativa, pentru persoanele asigurate prin contract individual, precum si pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj pe toata durata practicii profesionale organizate conform legii.
Indemnizatiile se platesc pentru numarul de zile lucratoare din duratele exprimate in zile calendaristice ale concediilor medicale sau pentru numarul de zile lucratoare din pe rioada in care persoana asigurata urmeaza cursuri de reconversie profesionala, beneficiaza de reducerea timpului normal de munca sau de trecerea temporara in alt loc de munca.
Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajator asiguratilor potrivit legii, care depasesc cuantumul contributiei datorate de acesta in luna respectiva, se recupereaza din fondul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale de la casa teritoriala de pensii pe raza careia se afla sediul sau domiciliul acestuia.
Cererea-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale se depune la casele teritoriale de pensii (vezi C 83/010):
- de catre angajatori si institutia care administreaza bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, odata cu Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat;
- de catre celelalte categorii de asigurati, la data solicitarii prestatiei. Indemnizatiile pe care angajatorii le achita fara indeplinirea conditiilor legale si pe care acestia le deconteaza cu sistemul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale reprezinta sume incasate necuvenit, care constituie debite ce urmeaza sa fie recuperate potrivit reglementarilor legale in vigoare.
Important: In cazul asiguratilor care isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se platesc o singura data de catre angajatorul la care a avut loc accidentul de munca sau la care s-a declarat boala profesionala.