Veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul II 2021, in termeni nominali, 5.573 lei pe gospodarie si 2.196 lei pe persoana.
Cheltuielile totale ale populatiei au fost in trimestrul II 2021, in medie, de 4709 lei lunar pe gospodarie (1855 lei pe persoana) si au reprezentat 84,5% din nivelul veniturilor totale.
Veniturile totale ale populatiei
- veniturile banesti au fost, in medie, de 5230 lei lunar pe gospodarie (2060 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 343 lei lunar pe gospodarie (135 lei pe persoana).
- salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (69,1% din veniturile totale ale gospodariilor).
- la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (19,3%), veniturile in natura (6,1%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,1%), veniturile din agricultura (1,8%), veniturile din activitati neagricole independente (1,6%), precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%).
- mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.
Cheltuielile totale in trimestrul II 2021
- principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
- cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,5%).
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2021, in medie, 34,9% din consumul gospodariilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<