CONTRIBUTII la pensii facultative suportate de angajator si salariat. Ce SUME se vor trece in statul de salarii?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 Aprilie 2022
20 Aprilie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
contributii pensii facultativecontributie pensie facultativa
CONTRIBUTII la pensii facultative suportate de angajator si salariat. Ce SUME se vor trece in statul de salarii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat va beneficia de pensie facultativa totala in valoare de 3000 lei (1500 lei platiti de angajator, 1500 lei platiti de salariat). Suma va fi lunara incepand cu aprilie 2022 si nu depaseste 15% din venitul salarial brut lunar. Avand in vedere aceste informatii, va rugam sa ne spuneti ce suma inregistram lunar in statul de plata."
 
Raspunsul specialistilor:

Contributia la fondul de pensii suportata de salariat
 
Contributia la fondul de pensii facultativ suportata de salariat se deduce la calculul impozitului pe veniturile din salarii in limita a 400 euro/an insa doar la functia de baza, conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal care stabileste astfel:
 
(2) Impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
 
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în Romania sau în conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
 
(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
 
(ii) cotizatia sindicala platita în luna respectiva, potrivit legii;
 
(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel încat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul în lei al sumei de 400 euro;
 
(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel încat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul în lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate în întretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (3);
 
iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel încat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul în lei al sumei de 400 euro;
 
(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel încat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul în lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate în întretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (3).
 
Pe parcursul anului platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro, prevazute la art. 78 alin. (2) lit. a) pct. (iii) si (iv) din Codul fiscal, si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege. Pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
 
Astfel, sumele platite la fondul de pensii facultative  suportat de salariat se scad din baza de calcul a impozitului pe salarii, la functia de baza, in limita a 400 euro.
 
Impozit = 10% x (venit brut – contributii sociale – deducere personala – contributie pensii facultative pana la atingerea limitei de 400 euro/an).
 
Dupa atingerea plafonului de 400 Euro/an sumele suportate de salariat nu se mai regasesc in statul de salarii la rubrica deduceri.
 

Contributia la fondul de pensii suportata de angajator

 
In ceea ce privestecontributia la pensia facultativa, conform art. 76 alin. (4) lit. s) nu sunt impozabile in sensul impozitului pe veniturile din salariicontributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, cu modificarilesi completarile ulterioare, si cele reprezentând contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinând Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
 
Conform art. 142 lit. s) pct. 6, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta:
 
6.contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarilesi completarile ulterioare, si cele reprezentând contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catreentitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s)si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional;
 
Ceea ce depaseste 400 euro anual pentru fiecare persoana intra in baza de calcul al contributiilor sociale si in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii.
 
Astfel, incepand cu luna atingeri plafonului de 400 Euro anual, contributia la pensia facultativa  suportata de angajator se inregistreaza in statul de salarii in vederea calcularii taxelor salariale.
 
Pana la atingerea plafonului sumele suportate de angajator nu se inregistreaza in statul de salarii.
 
Un raspuns valabil la data de 20.04.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]