"Daca o firma are aplicatie online, cu user pentru fiecare salariat ca acesta sa isi poata face singur cererile de concediu mai este necesara indosarierea fizica a acestor cereri? Cat timp trebuie pastrate cererile de concediu la dosarul de personal?", se intreba cineva, in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Este demn de mentionat ca programarea concediului se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator. Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
IMPORTANT! Salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
In absenta unor conditii de forma stabilite de lege privind cererea de efectuare a concediului de odihna, cererea de efectuare a concediului de odihna se poate face si in format electronic.
ATENTIE! Este important de retinut ca, indiferent de forma cererii de efectuare a concediului de odihna, sa existe posibilitatea inregistrarii datei cand aceasta a fost formulata precum si posibilitatea inregistrarii rezolutiei (aprobare/respingere) cu privire la aceasta si data acesteia...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>
Zile libere pentru evenimente familiale deosebite: casatorie, nastere, deces
Art. 139. (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun...citeste mai multe detalii despre zilele libere aici >>>