Suntem o societate cu foc continuu si salariatii lucreaza in ture, cu acordul lor efectueaza si munca suplimentara.
In contractul colectiv aplicabil este stipulat ca in cazul in care,compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de lege, munca suplimentara va fi platita cu un spor de 100%.
Daca un salariat a realizat 184 ore intr-o luna din care 8 suplimentare, concret cate ore il platesc in luna respectiva fara ore suplimentare?
Solutia propusa de specialistii portalcodulmuncii.ro
Astfel cum prevede art. 120 alin. (1) din Codul muncii , munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112.
Potrivit art. 122 munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 123 stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Munca in ture nu constituie o exceptie de la prevederile legale stabilite de Codul muncii , cu privire la munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore.
In practica, in cazul muncii in ture se intalnesc situatii in care numarul zilelor in care salariatul presteaza activitate nu corespunde cu numarul zilelor lucratoare ale lunii.
Cuantumul salariului nu variaza in functie de numarul de ore lucratoare din luna respectiva.
In consecinta, la stabilirea salariului numarul de ore lucrate se raporteaza la numarul orelor lucratoare ale lunii, conform programului de lucru.
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Ca atare, orele suplimentare se stabilesc pe baza duratei normale a timpului de munca saptamanal.
Orele suplimentare astfel stabilite se compenseaza in conditiile prevazute de art. 122 – 123 din Codul muncii , mai sus redate.