Va informam ca a fost pus in dezbatere publica in perioada 24.05.2022 -02.06.2022 un proiect de Ordonanta de Urgenta privind prelungirea aplicarii in anul 2022 a masurilor prevazute la art. 1 si art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.
Asadar, masura muncii flexibile ("kurzarbeit") prin care se subventioneaza de la bugetul de stat o parte din salariul angajatilor carora angajatorii le scurteaza programul de munca din cauza scaderii economiei, ar putea continua pana la finalul anului 2022.
Proiectul de OUG privind prelungirea aplicarii ulterior datei de 8 iunie 2022, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2022 a masurilor prevazute la art 1 si art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca are ca sursa initiativa ministerului, in acord cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 23/2022 din 5 ianuarie 2022 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
Art. I – (1) Prin exceptie de la prevederile art.1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.282/2020, cu modificarile ulterioare, in anul 2022, masurile prevazute la art. 1 si art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si ulterior datei de 8 iunie 2022, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2022.
Atentie! S-a schimbat legislatia privind munca flexibila! Modelul Kurzarbeit se aplica in multe companii
Va oferim un ghid care contine toate informatiile necesare despre Legea nr. 58/2021!
(2) Pe perioada prevazuta la alin. (1), prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (16) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care nu se inregistreaza o diminuare a cifrei de afaceri de 10%, se ia in calcul diminuarea productiei realizate in luna pentru care se solicita aplicarea masurii prevazute la art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a productiei din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta/asediu, respectiv 2019. In cazul unei societati infiintate in perioada 1 ianuarie - 15 martie 2020 si care are cel putin un angajat, diminuarea productiei se raporteaza la productia realizata in luna anterioara aplicarii masurii prevazute la art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2), din declaratia pe propria raspundere prevazuta la art. 1^1 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa reiasa diminuarea productiei cu cel putin 10%.
(4) Modelul declaratiei pe propria raspundere prevazuta la alin. (3) se aproba prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in termen de 10 zile de la data aprobarii prezentei ordonante de urgenta.
Ce prevede OUG 132/2020 la art. 1 si 3?
(1) Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
Program de lucru flexibil post pandemie - model Kurzarbeit, o lucrare care va arata pas cu pas ce aveti de facut si va ajuta sa beneficiati in cel mai scurt timp de avantajele legislatiei Kurzarbeit pentru dvs. si pentru salariatii dvs, detalii aici >>>
(2) Reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare consecutive, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.
(3) Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii si se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara producerii acesteia...prevedile
OUG 132/2020 >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<