Art. 2 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor dispune ca persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 6,8 ISR (3400 de lei).
-concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 2,4 ISR (1200 de lei).
Concret, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta 75% din media veniturilor lunare nete realizate in ultimile 12 luni.
Veniturile lucate in considerare la stabilirea nivelului indemnizatiei sunt stabilite prin art. 3 alin. (2) din OUG 111/2010. Printre acestea se numara si veniturile obtinute in urma desfasurarii activitatilor de natura independenta, asa cum este cazul unei PFA, mai exact
veniturile care se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare de 16% asupra venitului net din activitati independente determinat in conditiile legii.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Potrivit art. 4 alin. (1) si (2) din OUG 111/2010, in calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului. Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului. Totodata, art. 3 alin. (6) din cuprinsul Ordonantei stavbileste ca pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.
In concluzie, in cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente indemnizatia pentru cresterea copilului se determina pe baza sumelor rezultate dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente pentru cele 12 luni anterioare nasterii copilului. Pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea.
Exemplu de clacul:
Situatie: PFA cu activitati desfasurate in intervalul 01.01. 2011 - 18.05.2012
Data nasterii copilului: 19.05.2012
Pentru anul 2011:
Venitul 1 = suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente: 12 luni x 7 luni (mai – decembrie)
Pentru anul 2012:
Venitul 2 = suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente, corespunzatoare celor 5 luni (ianuarie – mai)
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului = (V1 + V2)/12 x 75%. Se va tine cont de limitele stabile prin art. 2 al ordonantei, raportata la optiunea persoanei fizice.