Cum se acorda indemnizatia crestere copil unei PFA?

08 Iunie 2012
08 Iunie 2012
PFAOUG 111/2010indemnizatie crestere copilmedie venituriactivitati independente
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Art. 2 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor dispune ca persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 6,8 ISR (3400 de lei).
-concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 2,4 ISR (1200 de lei).
 
Concret, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta 75% din media veniturilor lunare nete realizate in ultimile 12 luni.
 
Veniturile lucate in considerare la stabilirea nivelului indemnizatiei sunt stabilite prin art. 3 alin. (2) din OUG 111/2010. Printre acestea se numara si veniturile obtinute in urma desfasurarii activitatilor de natura independenta, asa cum este cazul unei PFA, mai exact
veniturile care se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare de 16% asupra venitului net din activitati independente determinat in conditiile legii.
 
Potrivit art. 4 alin. (1) si (2) din OUG 111/2010, in calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului. Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului. Totodata, art. 3 alin. (6) din cuprinsul Ordonantei stavbileste ca pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.
 
In concluzie, in cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente indemnizatia pentru cresterea copilului se determina pe baza sumelor rezultate dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente pentru cele 12 luni anterioare nasterii copilului. Pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea.

Exemplu de clacul:
 
Situatie: PFA cu activitati desfasurate in intervalul 01.01. 2011 - 18.05.2012
Data nasterii copilului: 19.05.2012
 
Pentru anul 2011:
Venitul 1 = suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente: 12 luni x 7 luni (mai – decembrie)
Pentru anul 2012:
Venitul 2 = suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente, corespunzatoare celor 5 luni (ianuarie – mai)
 
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului = (V1 + V2)/12 x 75%. Se va tine cont de  limitele stabile prin art. 2 al ordonantei, raportata la optiunea persoanei fizice.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]