Procedura de adoptie a unui copil, de catre o salariata. Inregistrarea in REVISAL si acordarea CCC

adoptie copil cccconcediu crestere copil adoptieconcediu crestere copil revisal
Procedura de adoptie a unui copil, de catre o salariata. Inregistrarea in REVISAL si acordarea CCC
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem o salariata care urmeaza sa finalizeze procedura de adoptie a unui copil in varsta de 1 an si jumatate. Am cateva intrebari: - pentru ce perioada poate intra in concediu crestere copil? - ce documente sunt necesare sa aduca la locul de munca pentru a putea intra in concediu crestere copil? - salariata are contract pe perioada determinata pana in luna iunie. Cel mai probabil adoptia se va finaliza in luna mai. In Revisal se suspenda CIM pentru concediu crestere copil pana la data expirarii contractului? Iar la data expirarii contractului incetez o data suspendarea, dupa care CIM?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Salariata poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap sau poate opta pentru un an pentru concediu de acomodare potrivit dispozitiilor art. 50 din Legea 273/2004 cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Conform art. 50 din Legea 273/2004:
 
(1) Adoptatorul sau, optional, oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor ori activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara.
 
(11) Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei. Cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
 
(12) In situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie de acomodare adopta unul sau mai multi copii, intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului de acomodare pentru copilul adoptat anterior, daca din calculul indemnizatiei conform alin. (11) rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru concediul de acomodare mai mic decat cuantumul indemnizatiei cuvenite anterior, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru concediul de acomodare primita pentru copilul adoptat anterior.
 
 
Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2022 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal!
 
Gasiti procedurile complete in lucrarea Caiet practic de completare in ReviSal, care acopera toate situatiile sensibile, DETALII AICI >>>
 
 
(2) Concediul si indemnizatia prevazute la alin. (1) se acorda pe baza cererii persoanei indreptatite, la care se anexeaza certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz, de incuviintare a adoptiei, documentul care atesta mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, inregistrat la directia in a carei raza administrativ-teritoriala a fost protejat copilul, precum si dovada intrarii efective in concediu ori a suspendarii activitatii. Cererea se completeaza potrivit modelului care se aproba prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
 
(3) Drepturile prevazute la alin. (1) se stabilesc si se acorda incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.
 
(4) Persoanele indreptatite carora li s-au stabilit drepturile prevazute la alin. (1) nu pot beneficia, in perioada concediului de acomodare, de drepturile acordate in baza art. 2 si 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(5) In perioada in care beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita are calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prevazute de art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(6) Fondurile necesare platii indemnizatiei prevazute la alin. (1), cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
 
 
14 situatii in care puteti gresi grav!
 
Cea mai mica dintre aceste amenzi este de 300 de lei, daca refuzati sa-i eliberati unui salariat un extras din ReviSal, cea mai mare este de 20.000 de lei, daca nu transmiteti in registru datele obligatorii la angajare cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre fiecare salariat. 
 
Caiet practic de completare in ReviSal va pune la adapost de aceste sanctiuni, detalii AICI >>>
 
 
(7) Cererea si documentele doveditoare se depun si se inregistreaza la agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana si a municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala are domiciliul sau resedinta persoana indreptatita.
 
(8) Calculul si plata indemnizatiei se fac de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, prin agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti, si se achita, in functie de optiunea persoanei indreptatite, in cont bancar sau la domiciliul acesteia.
(9) Procedura de plata a indemnizatiei care se acorda pe perioada concediului de acomodare se aproba prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi*).
 
In consecinta:
 
1. salariata poate opta pentru concediu de acomodare cu durata de un an, in conditiile mai sus expuse;
2. documentele necesare pentru suspendarea contractului de munca pentru concediu de acomodare sunt:
 
a) cererea salariatei pentru suspendare a CIM pentru concediu de acomodare;
b) certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz, de incuviintare a adoptiei;
 
c) In Revisal se suspenda CIM pentru concediu de acomodare in temeiul art. 51 alin. (1) lit. g) din Codul muncii.
 
La data expirarii duratei contractului mai intai se opereaza incetarea suspendarii CIM apoi incetarea in temeiul art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii.
 
Un raspuns valabil la data de 3.05.2022, oferit de catre specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adoptie copil cccconcediu crestere copil adoptieconcediu crestere copil revisal

Data aparitiei: 03 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Procedura de adoptie a unui copil, de catre o salariata. Inregistrarea in REVISAL si acordarea CCC Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]