Studiu de caz: Incetarea CIM si articolul aferent din Codul Muncii, republicat

07 Iulie 2011
07 Iulie 2011
Codul munciitemeiul de dreptcodul muncii republicat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Republicarea Codului muncii inca reprezinta un motiv pentru noi schimbari in cadrul contractelor existente, precum si in cazul actelor aditionale care privesc noile reglementari. O astfel de situatie este si cea in care o societate trebuie sa intocmeasca o decizie de incetare a contractului individual de munca in urma demisiei unui angajat. Va mentiona aceasta societate art. 81 alin.(1), conform Codului muncii republicat in MO nr. 345 din 18.05.2011 sau art. 79 alin. (1), asa cum se raporteaza in Revisal?

In acest sens, trebuie precizat faptul ca Legea 53/2003 privind Codul muncii a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 345 la data de 18.05.2011. Conform art. 78 din Constitutia Romaniei, "legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei".

Prin urmare, de la 21.05.2011, temeiul de drept al incetarii contractului individual de munca bazat pe vointa unilaterala a salariatului il constituie art. 81 din Codul muncii republicat, chiar si in situatia in care aplicatia informatica pentru completarea si transmiterea registrului de evidenta a salariatilor nu a fost adaptata la noul act normativ deoarece angajatorul are obligatia sa isi intemeieze actele decizionale pe dispozitii legale in vigoare.

Astfel, in decizia prin care constata incetarea contractului individual de munca ca urmare a demisiei salariatului, angajatorul va mentiona temeiul de drept in conformitate cu prevederile Legii 53/2003 republicata, respectiv art. 81 alin.(1).

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]