Republicarea Codului muncii inca reprezinta un motiv pentru noi schimbari in cadrul contractelor existente, precum si in cazul actelor aditionale care privesc noile reglementari. O astfel de situatie este si cea in care o societate trebuie sa intocmeasca o decizie de incetare a contractului individual de munca in urma demisiei unui angajat. Va mentiona aceasta societate art. 81 alin.(1), conform Codului muncii republicat in MO nr. 345 din 18.05.2011 sau art. 79 alin. (1), asa cum se raporteaza in Revisal?
In acest sens, trebuie precizat faptul ca
Legea 53/2003 privind Codul muncii a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 345 la data de 18.05.2011. Conform art. 78 din Constitutia Romaniei, "legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei".
Prin urmare, de la 21.05.2011, temeiul de drept al incetarii contractului individual de munca bazat pe vointa unilaterala a salariatului il constituie art. 81 din Codul muncii republicat, chiar si in situatia in care aplicatia informatica pentru completarea si transmiterea registrului de evidenta a salariatilor nu a fost adaptata la noul act normativ deoarece angajatorul are obligatia sa isi intemeieze actele decizionale pe dispozitii legale in vigoare.
Astfel, in decizia prin care constata incetarea contractului individual de munca ca urmare a demisiei salariatului, angajatorul va mentiona temeiul de drept in conformitate cu prevederile Legii 53/2003 republicata, respectiv art. 81 alin.(1).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Zile libere platite in perioada de reducere temporara a activitatii, din care se pot compensa ore suplimentare ce vor fi efectuate ulteriorIntrebare: O societate care isi desfasoara activitatea in domeniul transporturi si care are incheiate contracte pentru lucrari a caror executare depinde de conditiile meteo (transporturi agregate pentru pietruire si asfaltare drumuri) are perioade in care salariatii lucreaza mai putin decat norma de lucru; de exemplu, in luna noiembrie un salariat a lucrat 128 ore in loc de 168. Societatea a cazut de comun acord cu salariatii sa fie platite salariile integral in luna respectiva, cu conditia ca acestia sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendarea CIM in cazul convocarii la instruire a rezervistilor voluntariIntrebare: In cazul in care un angajat opteaza pentru inrolare ca soldat rezervist pe o perioada de 10 zile, se transmite suspendarea in Revisal? cu ce articol? Angajatorul are vreo obligatie de plata pe perioada aceasta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<