Unitatea are salariati cu CIM pe durata determinata. La un CIM pe durata determinata s-au facut mai multe prelungiri (4-5) prin act aditional fara sa se depaseasca termenul de 36 luni.
Este corect? Ulterior mai putem incheia cu aceeasi persoana un CIM pe durata determinata care apoi sa-l prelungim inauntrul celor 36 de luni?
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
Raspuns: Potrivit art. 82 alin. (3) din Codul muncii , contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Astfel, legiuitorul a inteles sa reglementeze prelungirea contractului individual de munca pe durata determinata peste termenul initial stabilit prin CIM, conditia de prelungire a unui CIM dupa expirarea termenului initial fiind legata de realizarea unui proiect, program sau a unei lucrari.
Asadar, daca apare necesitatea unui proiect, program sau a unei lucrari, contractul individual de munca in curs poate fi prelungit prin acordul partilor, deci prin act aditional, pentru perioada realizarii proiectului, programului ori lucrarii.
In concluzie, apreciez ca se pot intocmi acte aditionale de prelungire a CIM in situatia unui proiect, program sau unei lucrari, pe durata derularii acestora.
Potrivit art. 84 alin. (1) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
Art. 82 alin. (4) din acelasi cod prevede ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Asadar, contractul incheiat succesiv poate fi de maxim 12 luni. O prelungire a celui de-al doilea contract prin act aditional pana la 36 de luni ar incalca dispozitiile anterior mentionate.
In lucrarea Principalele aspecte teoretice si practice rezultate din cuprinsul Legii nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Codului muncii (1) (Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2011, p. 20), Ion Traian Stefanescu apreciaza ca durata maxima legala a contractelor pe durata determinata incheiate intre aceleasi parti poate fi de 60 de luni.
Intr-o astfel de opinie primul contract poate fi stabilit pe o durata de 36 de luni, iar urmatoarele doua contracte, incheiate succesiv, pe o durata de cate maximum 12 luni fiecare.