„Un salariat este detasat la alta societate pentru o perioada de 1 an pe teritoriul Romaniei. Salariul angajatului va fi platit de catre societatea la care a fost detasat. In Revisal se inregistreaza de catre angajator detasarea la societatea X CUI Y , iar mai apoi suspendarea contractului de munca ca urmare a detasarii. Dupa 3 luni se decide de comun acord (salariat, angajator si societatea la care este detasat angajatul) majorarea salariului angajatului.
1.Actul aditional de modificare a salariului pe care dintre societati trebuie intocmit? 2. Cum se face inregistrarea in Revisal avand in vedere ca salariatul are contactul suspendat si se doreste modificarea salariului in Revisal.
Raspunsul specialistului:
Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de muncainceteaza de drept.
In perioada detasarii contractul individual de munca este suspendat in baza art. 52 alin.(1) lit. d) din Codul muncii.
Prin urmare, angajatorul care l-a detasat pe salariat nu poate incheia cu salariatul act aditional de modificare a contractului individual de munca in perioada de suspendare.
Totodata, angajatorul la care este detasat salariatul nu poate incheia cu salariatul un act aditional la contractul individual de munca intrucat nu este parte in acest contract. Parte in contractul individual de munca este angajatorul care l-a detasat pe salariat.
In perioada detasarii salariatul beneficiaza de drepturile salariale mai favorabile astfel incat daca se impune sau se negociaza o majorare a drepturilor salariale se va incheia un acord tripartit intre salariat si cei doi angajatori.
Aceasta, intrucat, detasarea are la baza un acord tripartit tot astfel drepturile salariale pe perioada detasarii se vor modifica prin acord tripartit.
In Revisal nu se fac inregistrari privind majorarea drepturilor salariale in situatia expusa, dar salariatul nu va fi afectat in niciun fel de lipsa acestor in registrari.
Baza de calcul al contributiilor sociale este evidentiata in formularul 112, iar angajatorul la care salariatul este detasat ii va elibera acestuia adeverinta la incetarea detasarii in care se vor mentiona drepturile salariale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<