Angajatorii platesc pentru salariatii ale caror venituri sunt mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara CAS si CASS pentru diferenta cuprinsa intre veniturile salariatului si salariul de baza minim brut pe tara.
Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro:
"Pentru un salariat cu contract de munca partial care are venituri peste salariul minim dintr-un alt contract de munca (8 ore alta societate unde are functia de baza) este necesara declaratia lunara privind aceste venituri sau este suficienta o declaratie la inceput de an in care se specifica obligativitatea de a aduce la cunostinta orice modificare privind neindeplinirea salariului minim?"
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Asa cum am mentionat mai devreme, potrivit art. 146 alin. (5^2) coroborat cu art. 168 alin. (5^1) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate nu se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara in cazul urmatoarelor persoane:
- elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
- ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 de ani;
- persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
- pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
- realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
ATENTIE!
Persoana in cauza trebuie sa realizeze in cursul contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Conform art. 2 alin. (3) din OMFP 2343/2017, declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1)se depune lunar, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 1, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale. La alin. (1) se prevede ca, in scopul aplicarii prevederilor art. 1, salariatii aflati in situatia prevazuta la art. 140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal au obligatia sa depuna la fiecare angajator sau persoane asimilate acestuia o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca veniturile lunare brute cumulate, realizate din salarii si asimilate salariilor in baza mai multor contracte individuale de munca, sunt cel putin egale cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Astfel cum rezulta din prevederile legale citate declaratia se depune lunar si nu la inceputul anului.