Declaratia privind veniturile realizate in baza mai multor CIM se depune lunar?

declaratie venituriart 146 codul fiscalcas si cass venituri mici
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca art. 146 alin. (5^4) din Codul fiscal prevede ca, in cazul in care contributia de asigurari sociale calculata potrivit alin. (5) este mai mica decat contributia de asigurari sociale stabilita potrivit alin. (5^1), diferenta se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.

Angajatorii platesc pentru salariatii ale caror venituri sunt mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara CAS si CASS pentru diferenta cuprinsa intre veniturile salariatului si salariul de baza minim brut pe tara.



Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro:


"Pentru un salariat cu contract de munca partial care are venituri peste salariul minim dintr-un alt contract de munca (8 ore alta societate unde are functia de baza) este necesara declaratia lunara privind aceste venituri sau este suficienta o declaratie la inceput de an in care se specifica obligativitatea de a aduce la cunostinta orice modificare privind neindeplinirea salariului minim?"


Asa cum am mentionat mai devreme, potrivit art. 146 alin. (5^2) coroborat cu art. 168 alin. (5^1) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate nu se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara in cazul urmatoarelor persoane:

-    elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
-    ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 de ani;
-    persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
-    pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
-    realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.


ATENTIE!

Persoana in cauza trebuie sa realizeze in cursul contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.

Conform art. 2 alin. (3) din OMFP 2343/2017, declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1)se depune lunar, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 1, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.  La alin. (1) se prevede ca, in scopul aplicarii prevederilor art. 1, salariatii aflati in situatia prevazuta la art. 140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal au obligatia sa depuna la fiecare angajator sau persoane asimilate acestuia o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca veniturile lunare brute cumulate, realizate din salarii si asimilate salariilor in baza mai multor contracte individuale de munca, sunt cel putin egale cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Astfel cum rezulta din prevederile legale citate declaratia se depune lunar si nu la inceputul anului.


 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratie venituriart 146 codul fiscalcas si cass venituri mici

Data aparitiei: 21 Ianuarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Declaratia privind veniturile realizate in baza mai multor CIM se depune lunar? Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]