“Toti partenerii prezenti au subliniat nevoia modificarii cadrului legislativ care a fost impus prin forta, anul trecut, de Cabinetul Boc, incepand cu Legea dialogului social si terminand cu Codul Muncii”, a declarat Dumitru Costin, la finalul reuniunii de la Palatul Victoria. Potrivit acestuia, „este nevoie atat de o lege distincta a contractelor colective de munca, cat si de o lege a conflictelor de munca”.
„Am stabilit ca acestea sunt prioritati legislative si ca vom lucra cot la cot sindicate si patronate pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Urmeaza ca in saptamana de dupa data de 8 iunie sa ne intalnim din nou in Consiliul tripartit si acolo unde vor mai exista puncte in divergenta, primul ministru si Guvernul Romaniei sa isi asume o decizie”, a explicat liderul BNS.
Acesta a mai aratat ca Legea zilierilor trebuie de asemenea modificata, remarcand ironic ca sistemul introdus de Guvernul Boc, cu timbre, "i-a transformat pe angajatori si pe zilieri in operatori in spatiul filatelic".
Dumitru Costin a precizat ca el a insistat ca aceste legi sa fie aprobate prin ordonanta de urgenta, pana la sfarsitul lunii iunie.
Si ministrul Muncii, Mariana Campeanu, este de acord cu aceasta modificare. Aceasta a explicat ca protectia angajatului lipseste cu desavarsire din noul Cod al Muncii, "un act normativ care a generat si genereaza in continuare abuzuri, a declarat luni ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
"O persoana care este data afara nu primeste nicio motivare prin care eventual sa se poata adresa instantei. A crea o protectie pentru angajat nu ar constitui o piedica pentru mediul de afaceri din Romania si nici nu l-ar perturba", a explicat Campeanu, la conferinta "CEO Survey - Perspective economice si tendinte pe piata fortei de munca din Romania in 2012", organizata de Ziarul Financiar si PwC.
Va reamintim ca Blocul National Sindical (BNS) a initiat un proiect de lege referitor la modificarea Codului Muncii. Cele mai importante modificari propuse de catre BNS vizeaza institutii juridice fundamentale ale dreptului muncii, precum:
- obiectivele de performanta (art. 261, art. 262)
- perioada de proba (art. 31-33)
- contractul individual de munca pe perioada determinata (art. 82-87)
- munca prin agent de munca temporara (art. 88 – 102)
- durata maxima legala a timpului de munca (art. 114)
- munca suplimentara (art. 120-124)
- jurisdictia muncii (art. 266-275)