Semnificatia Sarbatorii Rusaliilor
In duminica a VIII-a dupa Pasti crestin-ortodocsii sarbatoresc Pogorarea Sfantului Duh sau Duminica mare, sarbatoare cunoscuta si sub denumirea de Rusalii. Praznuita inca de pe vremea Sfintilor Apostoli, sarbatoarea Rusaliilor este, alaturi de Sarbatoarea Pastilor, cea mai veche sarbatoare crestina. Conform Sfintei Scripturi in ziua de Rusalii Duhul Sfant s-a pogorat asupra Sfintilor Apostoli, dandu-le darurile spirituale necesare propovaduirii Evangheliei in toate colturile lumii.
Din sarbatoarea Rusaliilor fac parte Duminica Rusaliilor si lunea urmatoare, cinstita ca sarbatoarea Sfintei Treimi. Rusaliile reprezinta o sarbatoare straveche, preluata din mitologia romana. Cunoscuta pe atunci sub denumirea „Rosalia” sau „Sarbatoarea Trandafirilor”, Sarbatoarea de Rusalii era o zi inchinată cultului mortilor, in care se aduceau ofrande precum alimente si trandafiri pentru imbunarea sufletelor celor disparuti. La nivelul bisericii, aceasta sarbatoare este socotita drept ziua de nastere a Bisericii crestine.
Sarbatoarea de Rusalii in Codul muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Noua lege a pensiilor Ghid practic
La nivelul legislatiei muncii, prima si a doua zi de Rusaliilor se numara printre zilele de sarbatoare legale acordate salariatilor in fiecare an.
Potrivit articolului 139 din Codul muncii republicat, zilele de sarbatoare legala in care salariatii nu lucreaza sunt:
1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun;
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
De aceste zile libere nu beneficiaza insa angajatii din unitatile a caror activitate sau productie nu poate fi intrerupta. In astfel de cazuri in care salariatii desfasoara activitate in zilele de sarbatoare legale, aceste zile se compenseaza cu timp liber platit acordat in urmatoarele 60 de zile sau cu un spor de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, asa cum prevede art. 141 din Codul muncii republicat.
Anul acesta Rusaliile sunt sarbatorite in zilele de 3 si 4 iunie, duminica si luni. Aceste zile reprezinta deci sarbatori legale in care majoritatea salariatilor nu vor desfasura activitate. Astfel ca, salariatii care vor lucra in aceste zile vor beneficia de timp liber corespunzator sau spor la salariu, acordate in conformitate cu dispozitiile legislatiei muncii.