Intrebare: Avem un salariat caruia i-a incetat CIM in conformitate cu art. 61 lit. c din Codul muncii. In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate nu avem prevazute, pentru astfel de situatii, plati compensatorii, insa in contractul colectiv la nivel de ramura exista urmatoare prevedere: "la concedierea salariatului din initiativa societatii, pentru motive medicale, sa li se acorde celor aflati in aceasta situatie o compensatie echivalenta cu cel putin doua salarii brute avute la data concedierii". Cum ar trebui sa interpretam aceasta prevedere? Pentru aceste salarii se platesc contributii si impozit?
Raspuns: Pentru rezolvarea situatiei expuse este necesar sa se stabileasca vointa partilor care au incheiat contractului colectiv de munca incheiat la nivel de sector de activitate. Interpretarea este operatiunea prin care se determina intelesul exact al clauzelor unui contract prin cercetarea manifestarii de vointa a celor doua parti in stransa corelatie cu vointa sa interna, dupa cum spune Alexandru Ticlea in Tratat de Dreptul Muncii, Editia a III-a, Ed. Universul Juridic, 2009. In absenta unor prevederi exprese in Legea 62/2011 privind modalitatea in care se face interpretarea clauzelor cuprinse intr-un CCM in executare, precum si in baza art. 278 alin. (1) din Codul muncii republicat, care stabileste ca drept comun in materie legea civila, potrivit doctrinei interpretarea se poate realiza prin consensul partilor, prin aplicarea regulilor de drept comun. Astfel, conform art. 1266 din Codul civil al Romaniei publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 505 din 15/07/2011 si intrat in vigoare la data de 01 octombrie 2011, contractele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor.
La stabilirea vointei concordante se va tine seama, intre altele, de scopul contractului, de negocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului. Prin urmare, prin salarii brute, in sensul contractului colectiv de munca, se intelege ceea ce partile contractului, de comun acord, au vrut sa se inteleaga. Astfel, pentru a stabili ce se intelege prin salarii brute in sensul contractului colectiv de munca trebuie sa se stabileasca vointa concordanta a partilor la incheierea contractului. La stabilirea vointei concordante, astfel cum prevede art. 1266 din Codul civil mai sus citat, se va tine seama intre altele, de scopul contractului, de negocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului.
Cu privire la clauzele susceptibile de mai multe intelesuri art. 1.268 din Codul civil prevede ca, clauzele susceptibile de mai multe intelesuri se interpreteaza in sensul ce se potriveste cel mai bine naturii si obiectului contractului. Clauzele indoielnice se interpreteaza tinand seama, intre altele, de natura contractului, de imprejurarile in care a fost incheiat, de interpretarea data anterior de parti, de sensul atribuit in general clauzelor si expresiilor in domeniu si de uzante. Clauzele se interpreteaza in sensul in care pot produce efecte, iar nu in acela in care nu ar putea produce niciunul. Contractul nu cuprinde decat lucrul asupra caruia partile si-au propus a contracta, oricat de generali ar fi termenii folositi. Clauzele destinate sa exemplifice sau sa inlature orice indoiala asupra aplicarii contractului la un caz particular nu ii restrang aplicarea in alte cazuri care nu au fost expres prevazute. Prin urmare, pentru lamurirea intelesului termenului de „salarii brute” va sfatuim sa va adresati partilor care au incheiat contractul colectiv de munca la nivel de sector de activitate acestea fiind in masura sa interpreteze prin consens clauzele contractului pe care l-au incheiat tinand cont de dispozitiile din Codul civil mai sus expuse.
250 Modele Fise de Post
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Din punctul nostru de vedere, compensatia cuvenita salariatilor in baza contractului colectiv de munca incheiat la nivel de sector de activitate consta in doua salarii de baza brute astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Aceasta, intrucat, dupa cum precizati, contractul prevede obligatia de a acorda salariatilor cel putin doua salarii brute avute la data concedierii. Or, in opinia noastra acest lucru inseamna ca salariatiilor li se va acorda efectiv suma constand in doua salarii brute avute la data concedierii asupra careia se vor calcula impozitele si taxele datorate pentru platile compensatorii potrivit Codului fiscal.