a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
"In cazul decontarii cheltuielilor cu transportul pentru salariatii care, din cauza programului de lucru, nu pot folosi mijloacele de transport in comun puse la dispozitie de societate, mai sunt necesare intocmirea actelor aditionale la contractele de munca, avand in vedere ca toti salariatii au domiciliul in alte localitati, si nu in cea in care este societatea? Totodata, este suficient sa realizam decontul in baza deciziei administratorului si, lunar, in baza bonurilor fiscale de combustibil si sa viram banii in contul de salarii, fara alte documente?"
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, precum si contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca pentru a nu reprezenta avantaj de natura salariala intrucat textele citate din Codul fiscal prevad ca pentru a nu fi inclusa in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale contravaloarea transportului trebuie sa fie decontata astfel cum este prevazut in contractul de munca.
In primul rand este necesar sa se incheie act aditional la contractul individual de munca in care sa se prevada ca se deconteaza salariatului combustibilul pentru transportul la si de la locul de munca. Totodata este necesar bonul fiscal. Salariatii trebuie sa justifice cheltuielile de transport fie prin intocmirea foilor de parcurs sau a unui decont lunar al salariatului din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. In baza acestor documente se poate stabili suma ce se va deconta pentru transport – numar de kilometri x consum mediu al vehicolului/100 km x pret/l combustibil.
ATENTIE!
Daca nu se deconteaza efectiv costul transportului ci se acorda o suma pe km (de exemplu 10 lei) aceasta suma nu poate fi considerata contravaloare transport la si de la locul de munca. Drept urmare, aceasta suma va intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii.
Din punct de vedere contabil, evidenta cheltuielilor privind transportul personalului se tine cu ajutorul contului 624 - "Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal" (624=542).
Se va incheia act aditional la contractul individual de munca in care va fi reglementata decontarea transportului la si de la locul de munca.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>