Intrebare: Abonamentul de tren al unui angajat care locuieste in alta localitate decat firma unde lucreaza poate fi decontat? In cazul unui raspuns afirmativ, ce obligatii are angajatorul in acest sens?
Raspuns: Potrivit art. 55 alin. (4) lit. f) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
In ceea ce priveste contributiile sociale art. 296 indice 15 lit. f) din Codul fiscal stabileste ca, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4 contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul dintre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
250 Modele Fise de Post
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Asadar, angajatorul poate deconta contravaloarea unui abonament lunar pentru transportul intre localitatea in care salariatul caruia, nu i se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, isi are domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestuia fara ca aceasta cheltuiala sa intre in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.