Sumele reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, precum si actualizarea acestora cu indicele de inflatie reprezinta, potrivit art. 55 alin. (2) lit. (j) din Codul fiscal venituri asimilate salariilor carora li se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii. in temeiul art. 57 alin. (21) din Codul fiscal, in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.
Astfel, spre deosebire de reglementarile in materie de contributii sociale, art. 57 alin. (21) din Codul fiscal precizeaza ca se vor aplica cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, formulare care nu se regasesc la art. 296 indice 18 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal si nici in Normele metodologice de aplicare a acestor prevederi.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Metodologia de calcul al impozitului pe salarii este cea prevazuta la art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, astfel cum se precizeaza si la pct. 111 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a art. 57 din Codul fiscal. in cazul salariilor sau diferentelor de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, cota de impozit de 16% se aplica asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.