Locuri de parcare pentru salariati oferite GRATUIT - tratament fiscal. Masina personala versus masina de serviciu

Ioana Pavel
Ioana Pavel
26 Ianuarie 2023
26 Ianuarie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
masina personala loc de parcareloc de parcare salariatiloc de parcare avantaj
Locuri de parcare pentru salariati oferite GRATUIT - tratament fiscal. Masina personala versus masina de serviciu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Societatea noastra are sediul intr-un centru comercial prevazut cu locuri de parcare atat pentru clientii centrului comercial, cat si pentru angajati. Clientii platesc un tarif de 3h/ora pentru locul de parcare, cu primele 2h gratuite. Pentru angajati, compania noastra a negociat cu proprietarul centrului comercial un abonament lunar preferential de 30 lei/luna. In situatia in care nr maxim de locuri zilnice de parcare disponibile gratuit pentru angajati este de 200 si regimul de munca la noi in companie este hibrid (telemunca si munca la birou), angajatorul a ajuns la concluzia ca zilnic nr de angajati prezenti in companie nu depaseste 200, prin urmare a renuntat pe moment si la abonamentul de 30 de lei. Intrebari: faptul ca angajatii, in zilele in care lucreaza de la birou, vor ocupa un loc de parcare gratuit, este considerat beneficiu? Daca da, care este valoarea beneficiului si care este regimul fiscal al acestuia? Pentru angajatii care au masina de serviciu, locul de parcare gratuit are un regim fiscal diferit?"
 
Raspunsul specialistului:
 
Nu exista prevederi legale in Codul fiscal sau in Normele metodologice de aplicare cu privire la contravaloarea parcarii suportata de angajator pentru salariati.
 
Conform art. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal, avantajele, in bani sau in natura, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ, insa nu sunt limitate la: b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei.
 
Astfel, aceasta prevedere enumera o serie de avantaje, in bani sau in natura, primite de catre angajati in legatura cu activitatea desfasurata de acestia in cadrul relatiei contractuale cu angajatorul, mentionandu-se faptul ca lista nu este limitata.
 
Cele 158 de motive pentru care puteti fi amendat de Inspectia Muncii!
Va prezentam lista completa a neregulilor pe care le poate sanctiona ITM-ul!
Temeiuri legale, explicatii utile, cuantumul amenzilor!
 
De asemenea, normele metodologice date in aplicarea art. 76 precizeaza urmatoarele:
 
(2) Avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz. (...)
 
(4) Veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului. Avantajele primite cu plata partiala sunt evaluate ca diferenta intre pretul pietei la locul si data acordarii avantajului si suma reprezentand plata partiala. (...)
 
(6) Evaluarea utilizarii in scop personal a bunurilor din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta se face astfel:
 

VEHICUL PERSONAL vs VEHICUL de serviciu

 
a) pentru vehicule evaluarea se face conform alin. (5) lit. a), iar avantajul se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din totalul kilometrilor. Fac exceptie de la evaluare avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal si pentru care sunt aplicabile prevederile art. 68 alin. (7) lit. k) din Codul fiscal, acestea fiind venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice beneficiare;
 
b) pentru alte bunuri evaluarea se face conform prevederilor alin. (5) si avantajul se determina proportional cu numarul de metri patrati folositi pentru interes personal sau cu numarul de ore de utilizare in scop personal.
 
Prin urmare, atat timp cat folosirea locurilor de parcare de catre angajati pentru autoturismele personale nu este prevazuta in Codul fiscal ca venit/avantaj neimpozabil, consider ca prudent este sa se considere drept un avantaj impozabil, pentru care se vor datora contributii sociale si impozit pe venitul din salarii. In cazul autovehiculului proprietatea angajatorului, daca angajatorul deduce cheltuielile cu autovehiculul in limita de 50% conform art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, cheltuielile cu parcarea acelui autovehicul apreciez ca nu sunt venituri impozabile din punct de vedere al impozitului pe veniturile din salarii conform art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal si nu sunt taxate cu contributii sociale conform art. 42 lit. s) pct. 1 din Codul fiscal.
 
Daca angajatorul deduce cheltuielile cu autovehiculul in limita de 50% conform art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, cheltuielile cu parcarea acelui autovehicul consider ca trebuie sa fie impozitate si taxate cu contributii sociale, asa cum este considerata si folosinta de catre salariat a acelui autovehicul.  
 
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]