In ceea ce priveste tratamentul fiscal la nivelul persoanei fizice, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului reprezinta venit neimpozabil, in temeiul art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Subliniem acest aspect al unui tratament fiscal favorabil persoanei fizice aplicat acestui "avantaj" acordat salariatului, precizand ca distanta dus - intors de la domiciliu la locul de munca parcursa de salariat cu vehiculul din patrimoniul angajatorului cu folosinta mixta, pus la dispozitia salariatului nu este impozabila, nefiind cuprinsa la evaluarea avantajului folosirii in scop personal, potrivit Normelor metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (4) din Codul fiscal, reprezinta element de venit neimpozabil.
Totodata, contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau in situatiile in care nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii nu va reprezenta venit impozabil in temeiul art. 55 alin. (4) lit. f) din Codul fiscal.
De asemenea, nu este impozabila contravaloarea abonamentelor sau permiselor de calatorie pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea in interiorul localitatii, potrivit Normelor metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal. Daca permisele de calatorie pe orice mijloace de transport sunt folosite in scop personal, acestea vor reprezenta venituri impozabile, in temeiul art. 55 alin. (3) lit. f) din Codul fiscal.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet