In contextul in care un angajat lucreaza cu jumatate de norma, reglementarile privind concediul medical si cel de crestere a copilului se supun acelorasi conditii.
Concediile medicale sunt reglementate de Ordinul Ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006.
"In cazul unui salariat cu 4 ore difera cumva modul de calcul al unui concediu medical? Daca contractul unei salariate e pe durata determinata (1 an), aceasta poate beneficia de indemnizatia de crestere si ingrijire copil pana la implinirea varstei de doi ani?" intreba cineva, in cadrul site-ului PortalInstitutiiPublice.ro
Modul de calcul in ceea ce priveste concediul medical in cazul unui salariat cu CIM cu timp partial nu este diferit, acesta raportandu-se strict la veniturile incasate de persoana respectiva.
Conform art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In ceea ce priveste concediul de cresterea a copilului (CCC) acesta se supune acelorasi norme. Adica, salariata poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, indiferent de durata contractului individual de munca, conditia fiind sa realizeze, timp de 12 luni anterior zilei nasterii copilului, venituri dintre cele mentionate la art. 2 din OUG 111/2010.
Deci, in 2016, beneficiaza de concediul si indemnizatia de crestere a copilului:
1. Persoanele care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, plasamentului sau tutelei, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului
2. Parintii care se afla in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, plata indemnizatiei lunare, stimulent de insertie/concediu fara plata
Ministerul Muncii a emis un ghid cu informatiile principale referitoare la acordarea concediului si indemnizatiei de crestere a copilului in 2016, poti afla mai multe de aici.
Sursa: PortalInstitutiiPublice