Procedura in cazul delegatiei mai mari de 120 de zile

delegatieCodul munciiHG 1860/2006Contractul colectiv de muncadiurna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Firma la care lucrez are un contract cu o firma din Dubai (UAE) pentru supervizarea lucrarilor de constructie a unei nave la un santier naval din Rusia. Va trebui ca o parte din personal sa se deplaseze in Rusia pe o perioada de aproximativ  20 luni (max).
1. Ce forma legala trebuie aleasa avand in vedere ca delegarea este limitata la 120 de zile iar detasarea nu se poate aplica deoarece personalul va lucra pentru aceeasi firma (respectiv inregistrata in Romania) - conform contractului de colaborare cu firma din UAE?
2. Care este cuantumul maxim al diurnei ce se poate acorda pe perioada respectiva pentru acoperirea cheltuielilor de hrana, cazare respectiv ca stimulent al angajatilor?

Raspuns (valabil la data de 15.09.2010):
Delegarea se dispune pe o anumita perioada de timp. Astfel, aceasta masura este luata pe un termen de pana la 60 de zile, putand fi prelungita, cu acordul salariatului, cu inca cel mult 60 de zile. Asadar, delegarea poate fi dispusa, fara acordul salariatului pe o perioada de 60 de zile, si cu acordul sau, pe inca o perioada de 60 de zile.

Delegarea nu poate fi dipusa, peste perioada de 120 de zile, nici daca salariatul si-ar da acordul.
O solutie pentru situatia mentionata, ar fi ca, dupa expirarea termenului de 120 de zile, salariatul sa revina la locul muncii initial, o anumita perioada de timp, dupa care, sa il delegati din nou.
Dreptul salariatilor din sectorul privat la indemnizatia de deplasare (diurna) este consacrat de Codul muncii la art.44 alin. (2) iar minimul acesteia este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice, dupa cum prevede Contractul colectiv de munca unic la nivel national. Cuantumul indemnizatiei de deplasare se stabileste prin negociere intre salariat si angajator. Aceasta negociere trebuie sa porneasca de la drepturile salariatului stabilite prin Codul muncii si prin contractele colective de munca aplicabile care au caracter minimal.

In situatia in care, nivelul diurnei este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, diurna se poate acorda in baza acestui contract, fara a mai fi obligatorie stabilirea cuantumului si in contractul individual de munca. Daca, insa, in contractul colectiv de munca aplicabil diurna este reglementata de principiu, cuantumul acesteia trebuie sa faca obiectul negocierilor individuale purtate cu prilejul incheierii contractului individual de munca.
De asemenea, nivelul diurnei poate fi negociat si pe parcursul executarii contractului, situatie in care, se va incheia un act aditional la contractul individual de munca.

Potrivit art. 45 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.

Actul normativ care reglementeaza conditiile de acordare si cuantumul minim al diurnei cuvenite personalului din institutiile publice este H.G. nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Potrivit Anexei la aceasta hotarare, diurna categoria I pentru Federatia Rusa este de 47 USD/zi.

Prin urmare, salariatilor delegati in Federatia Rusa trebuie sa li se acorde o diurna de minim 47 USD/zi (suma prevazuta pentru institutiile publice).

Potrivit art.2 alin.(1) lit.a) din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar se reduce cu 25% cuantumul drepturilor de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare al acestora reprezentand salarizarea in valuta si alte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate si, respectiv, ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prevazute in anexa nr. V/3 la Legea-cadru nr. 330/2009 si in Hotararea Guvernului nr. 837/1995 cu privire la criteriile de salarizare in valuta si celelalte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare.a urmatoarelor drepturi de natura salariala

Prevederile art. 2 au aplicabilitate limitata pana la 31 decembrie 2010. Asadar, in perioada 03.07.2010 – 31.12.2010 nivelul diurnei stabilit pentru institutiile publice este redus cu 25%.

Ca atare, si angajatorii din sectorul privat au obligatia de a acorda o diurna minima redusa cu 25% deoarece in aceasta perioada  nivelul diurnei stabilit pentru institutiile publice(nivel minim pe care angajatorii din sectorul privat au obligatia sa il acorde) este redus cu 25%.

Daca prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin contractul individual de munca este prevazut un cuantum al diurnei mai mare, fara a se raporta nivelul diurnei stabilit pentru institutiile publice, se va acorda acesta.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
delegatieCodul munciiHG 1860/2006Contractul colectiv de muncadiurna

Data aparitiei: 15 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Procedura in cazul delegatiei mai mari de 120 de zile Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]