"Pentru un salariat avem un abonament lunar de sanatate in valoare lunara de 220 lei, conform celor 400 euro anual neimpozabili pot sa nu retin contributii, pot sa nu retin contributii pana la cei 400 euro anual urmand ca dupa depasire sa retin integral contributii (400 eur*4.95=1980 lei /12.165 lunar) iar eu fac asa 9 luni nu caculez contributii, iar urmatoarele 3 luni impozitez integral."
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 76 alin. (4) lit. t), art. 142 lit. s) pct. 6, art. 157 alin. (2) si art. 220 indice 4 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile si nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor aferente veniturilor salariale primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Din aceste prevederi legale rezulta ca limita de 400 Euro pe an se aplica cumulat pe abonamentele medicale si asigurarile voluntare de sanatate suportate de angajator.
Daca angajatorul suporta si o asigurare medicala si un abonament medical, acestea împreuna nu trebuie sa depaseasca suma de 400 Euro/an pentru a se încadra în venituri fara taxe.
Asadar, in situatia expusa daca angajatorul suporta doar abonamentul medical de servicii medicale, din luna in care a fost atins plafonul de 400 Euro/an, sumele suportate de angajator intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Pana la atingerea acestui plafon, sumele suportate de angajator cu titlu de abonament de servicii medicale de care beneficiaza salariatul propriu nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<