Salariul cuprinde, potrivit art. 155 din Codul muncii, salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Salariul de baza se stabileste prin negociere si constituie partea principala a salariului. In functie de salariul de baza se calculeaza indemnizatiile, sporurile si adaosurile.
Anual, prin hotarare, Guvernul Romaniei stabileste un salariu minim brut pe tara garantat in plata, dupa consultarea patronatelor si sindicatelor. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin H.G. nr. 1.507/2007 este 500 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 ore in medie pe luna, reprezentand 2,941 lei/ora. In lipsa unui contract colectiv de munca la nivel de unitate sau de ramura, la valoarea acestui salariu se aplica coeficientii minimi de ierarhizare prevazuti la art. 40 alin. (1) din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010.
Indemnizatiile sunt sume de bani ce exced salariului de baza care se acorda in functie de conditiile concrete in care se presteaza munca (indemnizatia de conducere, indemnizatia de neconcurenta, indemnizatia de delegare sau detasare).
Sporurile si adaosurile se platesc salariatilor care isi desfasoara activitatea in anumite conditii sau care intrunesc anumite cerinte speciale.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
La art. 41 si art. 42 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 sunt prevazute sporurile minime si adaosurile la salariul de baza. Potrivit cotidianului “Gandul”, in salariatii din sectorul sanitar vor beneficia, incepand cu luna mai a acestui an, de un spor de preventie sanitara si spor pentru conditii speciale.