SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 de lei la 6.000 de lei incalcarea obligatiilor legale referitoare la acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, potrivit art. 39 alin. (6). lit. a) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Apararea impotriva incendiilor, asa cum a fost reglementata prin Legea nr. 307/2006 (M. Of. nr. 633 din 21.07.2006), constituie o activitate de interes public, national, cu caracter permanent, la care sunt obligate sa participe autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si toate persoanele fizice si juridice aflate pe teritoriul Romaniei.
DEFINITIE
Incendiul reprezinta arderea autointretinuta, care se desfasoara fara control in timp si spatiu, care produce pierderi de vieti omenesti si/sau pagube materiale si care necesita o interventie organizata in scopul intreruperii procesului de ardere.
Coordonarea, controlul si acordarea asistentei tehnice de specialitate in domeniul apararii impotriva incendiilor se asigura de Ministerul Administratiei si Internelor astfel:
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
- la nivel central prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta;
- la nivel local prin inspectoratele pentru situatii de urgenta judetene si al municipiului Bucuresti.
DEFINITIE
Cauza incendiului reprezinta suma factorilor care concura la initierea incendiului, care constau, de regula, in sursa de aprindere, mijlocul care a produs aprinderea, primul material care s-a aprins, precum si imprejurarile determinante care au dus la izbucnirea acestuia.
Care sunt obligatiile generale privind apararea impotriva incendiilor?
Pentru a preveni si reduce riscurile de producere a incendiilor, dar si pentru a asigura interventia operativa de limitare si stingere a acestora in cazul declansarii lor:
- Persoanele fizice si juridice sunt obligate sa respecte reglementarile tehnice si dispozitiile de aparare impotriva incendiilor si sa nu primejduiasca, prin deciziile si faptele lor, viata, bunurile si mediul.
- Persoana care observa un incendiu are obligatia sa anunte prin orice mijloc serviciile de urgenta, primarul sau politia si sa ia masuri, dupa posibilitatile sale, pentru limitarea si stingerea incendiului.
- La incheierea actelor de transmitere temporara a dreptului de folosinta asupra bunurilor imobile, precum si a contractelor de antrepriza, partile sunt obligate sa prevada expres in actele respective raspunderile ce le revin in ceea ce priveste apararea impotriva incendiilor.
- Detinatorii si utilizatorii de constructii ori de instalatii, echipamente tehnologice de productie si de transport au obligatia de a conlucra cu autoritatile administratiei publice si cu organele de specialitate ale acestora in organizarea, asigurarea, pregatirea si punerea in aplicare a planurilor de interventie in caz de incendiu.
DEFINITIE
Prevenirea incendiilor reprezinta totalitatea actiunilor de impiedicare a initierii si propagarii incendiilor, de asigurare a conditiilor pentru salvarea persoanelor si bunurilor si de asigurare a securitatii echipelor de interventie.
In cazurile de forta majora determinate de incendii, persoanele fizice si juridice care detin, cu orice titlu, terenuri, constructii, instalatii tehnologice sau mijloace de transport au urmatoarele obligatii:
- sa permita neconditionat accesul serviciilor de urgenta si al persoanelor care acorda ajutor;
- sa permita neconditionat utilizarea apei, a materialelor si a mijloacelor proprii pentru operatiuni de salvare, de stingere si de limitare a efectelor incendiilor produse la bunurile proprii ori ale altor persoane;
- sa accepte masurile stabilite de comandantul interventiei pentru degajarea terenurilor, demolarea unei constructii sau a unei parti din constructie, taierea sau dezmembrarea mijloacelor de transport, oprirea temporara a activitatilor sau evacuarea din zona periclitata si sa acorde sprijin, cu forte si mijloace proprii, pentru realizarea acestor masuri.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 de lei la 5.000 de lei neindeplinirea de catre persoanele fizice si juridice a obligatiilor ce le revin in situatii de forta majora determinate de incendii, potrivit art. 39, alin. (6) lit. a) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Atentie!
In cazul in care anuntul de incendiu s-a facut cu rea-credinta, fara motiv intemeiat, autorul raspunde contraventional sau penal, potrivit legii, si suporta cheltuielile provocate prin deplasarea fortelor de interventie.