PROIECT: inca o zi libera legala pentru salariatii care participa la cursuri de prim ajutor

zi libera legala salariatizi libera legala curs de prim ajutorzile libere legale
PROIECT: inca o zi libera legala pentru salariatii care participa la cursuri de prim ajutor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariati, avand in vedere ca ar putea beneficia de o noua zi libera platita, in curand. Concret, discutam despre o propunere de lege depusa recent la Senat pentru dezbatere, care pune accent pe necesitatea unor cursuri de prim ajutor, printre salariati.
 
Practic, propunerea legislativa privind efectuarea unor cursuri de prim ajutor de catre salariati, precum si drepturile si obligatiile angajatorilor si, respectiv, ale statului in raport cu acestia a fost lansata de o serie de deputati si senatori de la USR.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare, detalii AICI >>>
 
Precizam ca aceasta zi libera legala ar fi acordata doar la solicitarea salariatului care s-a decis sa urmeze un astfel de curs de prim ajutor, atat de utile avand in vedere situatiile care pot surveni la locurile de munca.
 

O noua zi libera legala - va fi platita de angajatori?

 
In expunerea de motive a proiectului de lege se poate vedea ca:
 
"Prezenta propunere legislativa are ca scop incurajarea urmarii unor cursuri de prim ajutor de catre persoanele care sunt angajate cu contract de munca, pentru ca, in situatia producerii unor accidente sa poata acorda primul ajutor de baza. (...) Procedura pe care o propunem este una in care angajatii sa poata sa urmeze cursuri de prim-ajutor, pentru care sa primeasca la schimb o zi libera de la serviciu din partea angajatorilor. Angajatorilor, la randul lor, le vor fi rambursate de catre stat costurile zilei de munca.
 
Procedura pe care o propunem este una din care atat statul, cat si angajatorii si angajatii au de castigat. Statul castiga cetateni instraiti sa acorde primul ajutor si sa salveze vieti omenesti in cazul unor accidente. Angajatorii castiga angajati competenti sa asigure prima interventie in cazul producerii unor accidente la locul de munca, pana la sosirea echipajelor paramedicale/medicale la fata locului. (...) Necesitatea interventiei legislative este data de numarul foarte mic de persoane pregatite sa acorde primul ajutor in Romania, raportat la numarul de accidente in care pierderile de vieti omenesti ar fi putut fi evitate. 
 
Romania este, potrivit informatiilor din spatiul public, in coada clasamentului statelor membre UE cand vine vorba de persoane care stiu sa acorde primul ajutor."
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
 

ZI libera legala pentru cursuri de prim ajutor?
 

In forma initiatorului se poate citi viitorul text de lege:
 
"Lege privind efectuarea unor cursuri de prim ajutor de catre salariati, precum si drepturile si obligatiile angajatorilor si, respectiv, ale statului in raport cu acestia
 
(...)
 
Art. 2.
 
Angajatorii au obligatia de a acorda o zi libera platita salariatilor, in vederea participarii acestora la cursurile de prim ajutor. Ziua libera se acorda la cererea salariatului, depusa la angajatorul sau, insotita de dovada inscrierii la curs.
 
Art. 3.
 
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor angajatilor din mediul public si privat, inclusiv asociatiilor si fundatiilor, asa cum sunt acestea definite potrivit Ordonantei nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 39 din 31 ianuarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
Precizam ca acest proiect de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de votul Parlamentului pentru a merge mai departe la promulgare. Vom reveni cu amanunte.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zi libera legala salariatizi libera legala curs de prim ajutorzile libere legale

Data aparitiei: 29 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

PROIECT: inca o zi libera legala pentru salariatii care participa la cursuri de prim ajutor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]