PROIECT: inca o zi libera legala pentru salariatii care participa la cursuri de prim ajutor

Mara Dobrin
Mara Dobrin
29 Mai 2023
29 Mai 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
zi libera legala salariatizi libera legala curs de prim ajutorzile libere legale
PROIECT: inca o zi libera legala pentru salariatii care participa la cursuri de prim ajutor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariati, avand in vedere ca ar putea beneficia de o noua zi libera platita, in curand. Concret, discutam despre o propunere de lege depusa recent la Senat pentru dezbatere, care pune accent pe necesitatea unor cursuri de prim ajutor, printre salariati.
 
Practic, propunerea legislativa privind efectuarea unor cursuri de prim ajutor de catre salariati, precum si drepturile si obligatiile angajatorilor si, respectiv, ale statului in raport cu acestia a fost lansata de o serie de deputati si senatori de la USR.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare, detalii AICI >>>
 
Precizam ca aceasta zi libera legala ar fi acordata doar la solicitarea salariatului care s-a decis sa urmeze un astfel de curs de prim ajutor, atat de utile avand in vedere situatiile care pot surveni la locurile de munca.
 

O noua zi libera legala - va fi platita de angajatori?

 
In expunerea de motive a proiectului de lege se poate vedea ca:
 
"Prezenta propunere legislativa are ca scop incurajarea urmarii unor cursuri de prim ajutor de catre persoanele care sunt angajate cu contract de munca, pentru ca, in situatia producerii unor accidente sa poata acorda primul ajutor de baza. (...) Procedura pe care o propunem este una in care angajatii sa poata sa urmeze cursuri de prim-ajutor, pentru care sa primeasca la schimb o zi libera de la serviciu din partea angajatorilor. Angajatorilor, la randul lor, le vor fi rambursate de catre stat costurile zilei de munca.
 
Procedura pe care o propunem este una din care atat statul, cat si angajatorii si angajatii au de castigat. Statul castiga cetateni instraiti sa acorde primul ajutor si sa salveze vieti omenesti in cazul unor accidente. Angajatorii castiga angajati competenti sa asigure prima interventie in cazul producerii unor accidente la locul de munca, pana la sosirea echipajelor paramedicale/medicale la fata locului. (...) Necesitatea interventiei legislative este data de numarul foarte mic de persoane pregatite sa acorde primul ajutor in Romania, raportat la numarul de accidente in care pierderile de vieti omenesti ar fi putut fi evitate. 
 
Romania este, potrivit informatiilor din spatiul public, in coada clasamentului statelor membre UE cand vine vorba de persoane care stiu sa acorde primul ajutor."
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
 

ZI libera legala pentru cursuri de prim ajutor?
 

In forma initiatorului se poate citi viitorul text de lege:
 
"Lege privind efectuarea unor cursuri de prim ajutor de catre salariati, precum si drepturile si obligatiile angajatorilor si, respectiv, ale statului in raport cu acestia
 
(...)
 
Art. 2.
 
Angajatorii au obligatia de a acorda o zi libera platita salariatilor, in vederea participarii acestora la cursurile de prim ajutor. Ziua libera se acorda la cererea salariatului, depusa la angajatorul sau, insotita de dovada inscrierii la curs.
 
Art. 3.
 
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor angajatilor din mediul public si privat, inclusiv asociatiilor si fundatiilor, asa cum sunt acestea definite potrivit Ordonantei nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 39 din 31 ianuarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
Precizam ca acest proiect de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de votul Parlamentului pentru a merge mai departe la promulgare. Vom reveni cu amanunte.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]