In cazul producerii unor evenimente deosebite (incendiu, cutremur, inundatie, etc) angajatorii trebuie sa aiba in vedere mai multe aspecte, dat fiind faptul ca efectele unui astfel de eveniment pot fi devastatoare.
Asa ca, "ce este de facut in cazul unui eveniment deosebit (incendiu, cutremur, inundatie)?" intreba cineva in cadrul site-ului Portalssm.ro
In primul rand, trebuie procedat in sensul limitarii actiunii factorului de initiere a evenimentului prin masuri care privesc prevenirea producerii, gestionarea in timpul producerii si post-gestionarea efectelor generate de eveniment.
Daca este vorba de declansarea unui incendiu, de exemplu, este vitala descoperirea la timp a sursei de initiere a focarului, izolarea zonei, actionarea cu fortele proprii pentru stingerea focarului si/sau anuntarea serviciului de pompieri si/sau evacuarea lucratorilor din zona care a devenit periculoasa.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In astfel de momente, angajatii vor intra in panica, asa ca este important sa stiti cum sa gestionati aceasta situatie. Tocmai de aceea trebuie sa aveti intocmit un plan de actiune pentru evenimente deosebite, care sa includa masurile necesare in vederea acordarii primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.
Este demn de mentionat ca orice companie angajatoare trebuie sa aiba stabilite legaturile necesare cu serviciile specializate in ceea ce priveste acordarea primului ajutor, serviciul medical de urgenta, salvare si pompieri.
ATENTIE:
Orice angajator risca amenzi de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art.10 din Legea nr. 319/2006, conform art. 39, alin. (6), lit. a) din Legea nr. 319/2006, care precizeaza ca: "Angajatorul are urmatoarele obligatii:a) sa ia masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, adaptate naturii activitatilor si marimii intreprinderii si/sau unitatii, tinand seama de alte persoane prezente".
IMPORTANT:
La aparitia unui eveniment deosebit, trebuie actionat de urgenta in sensul aplicarii procedurilor de oprire a alimentarii cu utilitati a cladirii (curent, apa, gaze naturale etc.) pana la remedierea tuturor deficientelor aparute, generate de evenimentul in cauza.
Citeste mai mult despre cum trebuie actionat in cazul producerii unor evenimente deosebite pe PortalSSM