Intrebare
Angajatorul a stabilit prin regulamentul de ordine interioara doua perioade de evaluare a salariatilor, fiind obligati de Codul muncii; ce se intampla daca la sfarsitul evaluarii fiecarui salariat, conducerea nu stabileste acordarea unor majorari salariale in conditiile in care majoritatea salariatilor au avut performante si note foarte bune la evaluare?
Raspuns
Legiuitorul nu a stabilit in sarcina angajatorului o obligatie legala in sensul de a majora salariile angajatilor care au dovedit performante profesionale si care au obtin note foarte bune in urma evaluarii periodice profesionale.
Cu alte cuvinte, performantele si note foarte bune la evaluarea profesionala a salariatilor nu atrag automat majorarea salariilor acestora.
Fireste, salariul va putea fi renegociat de partile contractului individual de munca in sensul majorarii acestuia in conditiile in care salariatul a dovedit performante profesionale in desfasurarea activitatii sale la locul de munca, insa la baza acestei majorari salariale va sta acordul de vointa al ambelor parti ale CIM, angajator si salariat, care prin act aditional vor putea conveni modificarea elementului salariu prin majorarea acestuia.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In concluzie, majorarea salariala dupa evaluarea profesionala nu este o obligatie a angajatorului care sa rezulte din lege.